Grlić Radman: Hrvatska uzvratila recipročnom mjerom, srbijanski diplomat proglašen personom non grata

Grlić Radman: Hrvatska uzvratila recipročnom mjerom, srbijanski diplomat proglašen personom non grata

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova danas je recipročnim protjerivanjem Petra Novakovića, savjetnika u srbijanskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, odgovorilo na protjerivanje hrvatskog diplomata iz Srbije.Ministar Gordan Grlić Radman na konferenciji za medije rekao je da Hrvatska odbacuje osnove za protjerivanje hrvatskog diplomata i da uzvraća recipročnom mjerom."Sukladno članku 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, odlučili smo da se savjetnik srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu, gospodin Petar Novaković, proglasi personom non grata na području Republike Hrvatske", kazao je. Grlić Radman je rekao da je srbijanskoj veleposlanici Jeleni Milić uručena nota o protjerivanju Novakovića.

Odluka Srbije korak prema pogoršanju međusobnih odnosa

Srbija je protjerala prvog tajnika, a Hrvatska je uzvratila protjerivanjem savjetnika. Na pitanje novinara je li Hrvatska snažnije uzvratila Srbiji jer je protjerala diplomata na višoj funkciji, Grlić Radman je rekao da je to stvar odabira. "Mi smo uzvratili recipročno. Što smo ih trebali pitati koga ćemo protjerati? Nismo se rukovodili ni diplomatskim zvanjem ni imenom", ustvrdio je ministar.  Dodao je da je odluka Srbije korak prema pogoršanju međusobnih odnosa i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika.
Grlić Radman srpsku je odluku stavio u predizborni kontekst, rekavši da se to moglo očekivati uoči izbora u Srbiji. Unatoč tome, kako je rekao, protjerivanje hrvatskog diplomata je zabrinjavajuće.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.