Vlada RH preuzela obavezu financiranja sanacije bala u Brezju u stopostotnom iznosu, Stričak ponosan, Bosilj zahvalan

Vlada RH preuzela obavezu financiranja sanacije bala u Brezju u stopostotnom iznosu, Stričak ponosan, Bosilj zahvalan

 Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak, 16. studenog, donijela Odluku o sanaciji zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji Brezje u Gradu Varaždinu.

Odluku je obrazložio ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović  koji je naglasio kako problem baliranog otpada muči građane grada Varaždina više od 15 godina. Pojasnio je je da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financirati sanaciju bala u 100-postotnom iznosu, a to je nešto više od 29 milijuna eura. Na takav način zaštitit ćemo zdravlje naših ljudi, riješit ćemo i potencijalnu ugrozu za strateške rezerve pitke vode a u konačnici zaštitit ćemo i okoliš. – rekao je na sjednici Vlade ministar Davor Filipović predlažući donošenje odluke koju su članovi Vlade potom podržali jednoglasno. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković zahvalio se zastupnicima u Hrvatskom saboru iz 3. izborne jedinice, te županu Anđelku Stričaku i gradonačelniku Grada Varaždina Nevenu Bosilj koji su u komunikaciji i u pripremi ove odluke bili aktivni.

Gradonačelnik zahvalio svima -Ova pobjeda nije samo naša - to je pobjeda zajednice

Varaždinski čelnici ovom prigodom ne kriju zadovoljstvo pa gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj zahvaljuje svima te ističe:

Vlada je tom odlukom preuzela obavezu financiranja sanacije deponije u punom, stopostotnom iznosu te podržala rješenje gradonačelnika Grada Varaždina Nevena Bosilja koji je komentirao donošenje odluke: „Ovo je rezultat upornosti, truda i predanosti našeg projektnog tima. Put do ovog trenutka nije bio lak. Susreli smo se s izazovima, podmetanjima, pokušajima da se zaustave naši napori. No, unatoč svemu, stigli smo do cilja. Ova pobjeda nije samo naša - to je pobjeda zajednice, suradnje svih uključenih i podrške građana Varaždina. Hvala im što su vjerovali u ovo rješenje i strpljivo čekali ovaj trenutak. Ovaj korak prema održivom rješenju za balirani otpad ima šire značenje za našu zajednicu i okolinu. No, ovo je također podsjetnik da zajedničkim naporima možemo razbiti mitove i ostvariti značajne promjene. Razbili smo mit da se bale ne mogu riješiti, a sada nastavljamo razbijati i druge mitove. Prvenstveno se zahvaljujem projektnom timu: Mirki Jozić, Aleksandri Anić Vučinić i Željki Brlečić koje su iznjedrile stotine dokumenata, elaborata, programa sanacije i raznih dozvola koje su nas dovele do rješenja.

Zahvaljujem se i svim saborskim zastupnicima iz Varaždinske županije koji su aktivno podržali ovo rješenje te smo se svi zajednički izborili da umjesto postojećeg sufinanciranja od 40 posto Vlada to financira u punom iznosu, odnosno 100 posto.“ – izjavio je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj neposredno nakon što je Vlada donijela odluku na otvorenom dijelu sjednice. 

 

Stričak s ponosom naglašava da je Vlada premijera Plenkovića riješila problem bala u Brezju, ponosan na rješenje za koje je lobirao

A župan Anđelko Stričak s ponosom naglašava da je Vlada premijera Plenkovića riješila problem bala u Brezju, ponosan na rješenje za koje je lobirao: - Nakon punih 18 godina tijekom kojih je balirani otpad bio jedan od največih problema grada Varaždina, nakon pet, šest Vlada koje su se izmijenile kroz to vrijeme, jedino se aktualna Vlada premijera Plenkovića uhvatila ukoštac s tim problemom. Ne samo da se uhvatila, nego ga je i riješila i to na korist svih Varaždinki i Varaždinaca u 100% iznosu - komentirao je župan Anđelko Stričak na svojem Facebook profilu današnju odluku Vlade, prema kojoj će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost preuzeti cjelokupni trošak zbrinjavanja odnosno sanacije otpada u Brezju. Ističe i da je riječ o ukupno 216 milijuna kuna, koliko je Grad Varaždin trebao osigurati za zbrinjavanje baliranog otpada, sredstvima koja se sada mogu preusmjeriti na obrazovanje, odnosno na izgradnju i dogradnju vrtića, rad škola, izgradnju i uređenje objekata u kulturi i sportu, na uređenje javnih površina i slično...

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.