Ministar Banožić na Danu obrambene industrije: Vlada RH ima sveobuhvatni pristup razvoju naših obrambenih sposobnosti

Ministar Banožić na Danu obrambene industrije: Vlada RH ima sveobuhvatni pristup razvoju naših obrambenih sposobnosti
Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u utorak 7. studenoga 2023. u Zagrebu na svečanom otvorenju konferencije „Dan hrvatske obrambene industrije 2023“, koja se održava u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. Riječ je o konferenciji kojom se obilježava 20 godina postojanja Zajednice obrambene industrije Hrvatske gospodarske komore i koja je značajna za hrvatsku obrambenu industriju obzirom da je cilj provedbe osnažiti perspektive i suradnju u sektoru obrambene industrije te istaknuti važnost RH u europskoj i globalnoj obrambenoj zajednici.
Istaknuvši kako Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane snažno podupiru organizaciju ovakvih događanja, ministar obrane Mario Banožić rekao je kako su upravo udružene snage, znanje i lobiranje pokretačka snaga hrvatske obrambene industrije čiji se potencijal razvija u izravnoj suradnji s Ministarstvom obrane i Hrvatskom vojskom.

„Ponosan sam što danas možemo reći kako je hrvatska obrambena industrija postala jedna od perjanica naše ekonomije i gospodarstva i upravo zato će Vlada ostati predana nastojanjima za daljnji razvoja njezinih sposobnosti“, istaknuo je ministar te dodao kako je kvaliteta proizvoda i usluga hrvatske obrambene industrije prepoznata unutar Hrvatske vojske te među saveznicima i partnerima.

„Vlada Republike Hrvatska itekako je svjesna kako su naši obrambeno-sigurnosni proizvodi i usluge na najsuvremenijoj razini i ponosni možemo reći kako je hrvatski vojnik u potpunosti opremljen proizvodima naše vojne industrije. Zato i dalje ostajemo snažno orijentirani na izgradnju daljnjih partnerstva i suradničkih projekata usmjerenih na razvoj novih tehnoloških rješenja“, poručio je istaknuvši da proizvođači vojne opreme i naoružanja imaju nezamjenjivu ulogu u razvoju sposobnosti te održavanju operativne spremnosti Hrvatske voske, odnosno cijelog obrambenog sustava.

„Jačajući naše obrambene resurse, a time i hrvatsku sigurnost, stvaramo okvire za daljnje iskorake naših gospodarstvenika, za njihovo jačanje i osvajanja zahtjevnih tržišta što je osobito važno u današnje vrijeme novih sigurnosnih izazova“, rekao je Banožić poručivši kako će korištenje novih tehnologija i sposobnosti u području obrane i sigurnosti u bliskoj budućnosti biti jedan od imperativa razvoja obrambene industrije, a samim time i razvoja doktrina i načina djelovanja oružanih snaga budućnosti.

 „Sve navedeno pred vojnu industriju, kao najsloženiju i tehnološki najzahtjevniju granu gospodarstva, stavlja pred velike izazove, a pred sve nas nameće se hitnost zajedničkog i usklađenog europskog i euroatlantskog odgovora u očuvanju mira i sigurnosti.  U tom smislu, najvažnija zadaća svih nas je ostati u korak s razvojem tih novih doktrina i sposobnosti, predviđati buduće trendove i ostati otvoreni za nove ideje“, kazao je.

Ministar se osvrnuo i na brojne projekte modernizacije i opremanja Hrvatske vojske koji su također produkt rada i pokazatelj sveobuhvatnog pristupa politike ove Vlade: „Drago mi je što ovu godinu završavamo realizacijom uistinu povijesnih projekata za Hrvatsku vojsku i vjerujem da vas sve raduje pomisao da će hrvatsko nebo uskoro čuvati avioni četvrte generacije – Rafali“. Uz to, spomenuo je i druge aktualne projekte koji ukazuju na znatne iskorake u osnaživanju svih grana Hrvatske vojske.

„Možemo reći da smo na pravom putu zaštite zajedničkih vrijednosti i dodatnog snaženja naših bilateralnih odnosa i partnerstva, posebno u kontekstu članstva u NATO-u i u okviru Europske unije“, poručio je ministar te u tom kontekstu podsjetio kako je Hrvatska ušla u određene zajedničke inicijative na razini Europske unije, poput inicijativa zajedničke nabave streljiva ASAP.

„Identificirali smo određenu bazu hrvatskih dobavljača u okviru zajedničkih nabava te je ista proslijeđena u Europsku komisiju“, rekao je te najavio kako će se na razini Europske unije uskoro operativno pokrenuti neke inicijative, poput najavljene izrade strategije za EU obrambenu industriju, stoga je izrazio podršku daljnjem snaženju kapaciteta Klastera.

„Tu će biti potrebna i podrška EU fondova u snaženju kapaciteta ovakvih asocijacija, a pripremamo i neke programe i inicijative na razini državnih tijela i državnih tvrtki pod nadležnosti Ministarstva obrane. I tu ćemo biti proaktivni u traženju rješenja kako da osnažimo naš obrambeni sektor i unaprijedimo određene sposobnosti. U svakom slučaju, Ministarstvo obrane bit će uključeno u sve aspekte i paralelno razmatrati primjenu svih budućih projekata i inicijativa u budućim sustavima Hrvatske vojske“, rekao je ministar Banožić.

Na otvorenju konferencije govorio je i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović koji je zahvalio Ministarstvu obrane na pokroviteljstvu današnje konferencije i istaknuo važnost suradnje tvrtki hrvatske obrambene industrije i Ministarstva obrane.

„Hrvatska obrambena industrija zvijezda je našeg gospodarstva unutar i izvan naših granica. Prošle je godine izvoz ovih tvrtki dosegao 152 milijuna eura. Od nepostojeće obrambene industrije prije trideset godina i zemlje koja je bila pod embargom na uvoz oružja dok je vodila bitku za neovisnost – hrvatska obrambena industrija pozicionirala se na međunarodnom tržištu kao pouzdan partner i dobavljač visokokvalitetnih proizvoda“, rekao je Barilović.

Na otvorenju konferenciji govorio je i zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler o novom poglavlju Europske obrambene politike.

U nastavku konferencije na kojoj sudjeluju predstavnici velikog broja tvrtki hrvatske obrambene industrije, predsjednik Uprave HS PRODUKT-a Željko Pavlin, direktor ŠESTAN-BUSCH-a Alojzije Šestan, direktorica KAP-KO Ivana Kovač, direktor IT & Homeland Security divizije ALFATEC AI Azur Šaćiragić, potpredsjednik HGK Tomislav Radoš i ravnatelj Uprave za materijalne resurse u MORH-u Ivica Grebenar kroz nekoliko panela razgovarat će o odgovorima obrambene industrije na suvremene ugroze te o mogućnostima suradnje s NATO agencijom za komunikacije i informacije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.