Predsjednik Milanović na Tehničkom fakultetu u Rijeci: Trebamo biti oprezni s umjetnom inteligencijom

Predsjednik Milanović na Tehničkom fakultetu u Rijeci: Trebamo biti oprezni s umjetnom inteligencijom

„Rijeka je grad koji je otvoren prema moru, prema svijetu, otvoren za novo i nepoznato u isto vrijeme, ali koji zna što je njegova tradicija. Rijeka je grad koji ima veliku perspektivu u svijetu u kojem živimo, a to je svijet tehnike i znanja, svijet inovacija, umjetne inteligencije, s kojom treba biti jako oprezan“, poručio je danas predsjednik Republike Zoran Milanović govoreći na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci povodom njegove 63. obljetnice.

Predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju upozorio je da s umjetnom inteligencijom “treba biti jako oprezan, da ne preuzme čovjekovu dominaciju nad stvarima i događajima ili izazove rat”. “Svi govorimo o tome, a toga se treba plašiti. O umjetnoj inteligenciji treba ozbiljan razgovor i ozbiljan odnos“, rekao je.  Za tehničare i inženjere predsjednik Milanović rekao je da danas razvijaju, unapređuju i razmjenjuju s drugima kompleksna znanja za razliku od ljudi koji su prije 250 godina, bez škole, ali  vješti i snalažljivi znali naći rješenje za parni stroj ili za prvu parnu lokomotivu.

„Od kraja 19. stoljeća ovo postaje ozbiljna i zahtjevna znanost za koju je u našoj zapadnoj civilizaciji spremno sve manje ljudi. Na taj se put sprema otisnuti sve manje dječaka jer to je težak put. Kada društvo u nekom trenutku dosegne neku fazu razvoja, samodopadnosti i samozadovoljstva, kada više ne tražiš uzore oko sebe nego smatraš da drugima trebaš biti uzor -  to je jedna od boljki zapadne civilizacije i to je ono što je opasno“, rekao je predsjednik Milanović.

 „U tom trenutku treba stati i pitati se: Jel' to pravi put? Jel' pravi put da smo filozofi više nego inženjeri? Ne mogu svi biti filozofi ili psiholozi i ne trebaju biti“, poručio je predsjednik Milanović te zaključio kako Hrvatskoj treba više kvalitetnih inženjera jer su „hrvatske škole za inženjere dobre i kvalitetne“.  Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici govorili su dekan Tehničkog fakulteta prof. dr. sc. Lado Kranjčević, prorektorica Sveučilišta u Rijeci za digitalizaciju i razvoj prof. dr. sc. Senka Maćešić, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut.

 Fakultet je osnovan 1960. pod imenom Strojarski fakultet, a današnje ime dobio je 1970. godine.  Na fakultetu se izvode sveučilišni prijediplomski i sveučilišni diplomski studijski programi na području strojarstva, brodogradnje, elektrotehnike i računarstva te stručni prijediplomski studijski programi na području strojarstva, brodogradnje i elektrotehnike, kao i trogodišnji ciklus obrazovanja koji omogućava stjecanje doktorata znanosti na području tehničkih znanosti, i to na polju strojarstva, brodogradnje, elektrotehnike, računarstva, temeljnih tehničkih znanosti te interdisciplinarnih tehničkih znanosti. Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić i povjerenik Predsjednika za sport Željko Jovanović.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.