Beroš: Hrvatska među prvima u Europi i svijetu uvodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate

Beroš: Hrvatska među prvima u Europi i svijetu uvodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate

U povodu obilježavanja mjeseca borbe protiv raka prostate globalno poznatog pod nazivom ''Movember'', ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da pokretanje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka prostate Hrvatsku svrstava među prve države u Europi i svijetu koje provode ovaj program. Naglasio je da je karcinom prostate u našoj zemlji najčešći maligni tumor i najčešći uzrok smrti kod muškaraca te da se kod mnogih bolesnika, unatoč prevenciji i modernoj medicini koje mogu preokrenuti ovaj negativni trend, bolest nažalost dijagnosticira u uznapredovanoj fazi koja onemogućuje povoljne ishode liječenja. 
Navedeno je predstavljalo više nego dovoljan motiv Vladi i zdravstvenoj administraciji da mobilizira sve resurse i krene u ciljanu borbu protiv raka prostate pokretanjem Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka prostate. 
''Ovaj značajan pothvat rezultat je Povjerenstva za izradu nacrta Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka prostate, osnovanog u svibnju ove godine, pod vodstvom akademika Željka Kaštelana, koji su svojom posvećenosti i promišljenim radom pridonijeli dobrobiti zdravlju muške populacije. Nacionalnom programu prethodi Poseban program za probir i rano otkrivanje raka prostate na području Grada Zagreba koji obuhvaća 10.000 muškaraca ciljane dobne skupine od 55 do 69 godina starosti, dobi u kojoj raste pojavnost raka prostate'', poručio je Beroš.
Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate pruža mogućnost pravodobnog postavljanja dijagnoze u ranoj fazi bolesti, kada je šansa za potpuno izlječenje ili značajno poboljšanje ishoda liječenja najveća, a u rad Povjerenstva uključeni su vodeći stručnjaci različitih specijalnosti od urologa, onkologa, radiologa, epidemiologa, patologa, liječnika obiteljske medicine, IT stručnjaka kao i predstavnika Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.
Tim povodom predsjednik Povjerenstva akademik Kaštelan rekao je da je primarni cilj Povjerenstva bio  iznjedriti Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate koji neće sam sebi biti svrha. 
''Razmjenom znanja i iskustava iz prakse odlučili smo prethodno provesti Posebni program za probir i rano otkrivanje raka prostate kojem je cilj utvrditi odaziv populacije na testiranje, učestalost pozitivnih nalaza PSA, magnetske rezonancije i biopsije prostate te identificirati moguća 'uska grla' u zdravstvenom sustavu prije provođenja Nacionalnog programa'', objasnio je akademik Kaštelan dodajući da bi probir ispitanika u Posebnom programu započinjali liječnici obiteljske medicine svih Domova zdravlja u Gradu Zagrebu. Ispitanicima bi se određivala vrijednost PSA iz krvi te, ukoliko bi ona bila povišena, provelo bi se još jedno kontrolno mjerenje nakon kojeg bi se ispitanicima  s povišenim vrijednostima kontrolnog mjerenja PSA učinila pretraga multiparametrijske magnetske rezonancije prostate.
Nakon spomenute faze slijedili bi pregledi urologa u KBC-u Zagreb i KBC-u Sestre milosrdnice te bi pacijenti, ovisno o pregledu i nalazima, bili upućeni na biopsiju prostate i kasniji ponovni pregled. U slučaju postavljanja dijagnoze raka prostate, odluka o daljnjem liječenju donosila bi se individualno za svakog bolesnika u sklopu multidisciplinarnog tima u KBC-u Zagreb i KBC-u Sestre milosrdnice. 
Europsko vijeće u prosincu 2022. godine, u sklopu ''Europe's Beating Cancer Plan'', podržalo je uvođenje nacionalnih programa ranog otkrivanja raka prostate u zemljama EU. 
''Sama činjenica da pokrećemo Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate među prvima u Europi i svijetu, stavlja Hrvatsku na poziciju jednog od lidera u brizi za zdravlje svojih građana. U tom kontekstu, cilj nam je smanjiti smrtnost uzrokovanu rakom prostate, poboljšati ishode liječenja i kvalitetu života muškaraca u Hrvatskoj'', kazao je ministar Beroš dodavši da se time potvrđuje Vladina reformska usmjerenost prema pacijentima koji moraju biti i ostati u fokusu zdravstvenog sustava.
''U praksi pokazujemo puni smisao našeg gesla 'Zdravlje je prvo' koje je utkano u svaku pokrenutu reformsku mjeru kako bismo postigli održivost zdravstvenog sustava za postojeće i naredne generacije koje nam dolaze“, zaključio je ministar zdravstva.

Izvor: Ministarstvo zdravstva

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.