Pet župana sa Sjevera na novom zajedničkom sastanku

PET ŽUPANA

Međimurski župan Matija Posavec u ponedjeljak, 18.lipnja, bio je domaćin novog sastanka petorice župana sjeverne Hrvatske u Čakovcu.Teme sastanka o kojima su raspravljali župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Varaždinske županije Radimir Čačić te župan Međimurske županije Matija Posavec bile su osnivanjeCentra kompetencije, prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti  te izazovi s kojima se županije susreću u sufinanciranju projekata iz EU fondova, praćenju realizacije većih infrastrukturnih projekatai stanja u gospodarstvu.

Sve su to teme o kojima će se raspravljati i na predstojećem sastanku svih župana i Vlade Republike Hrvatske 4. srpnja u Varaždinu. „Dogovorili smo da svatko od nas župana na sastanku s Vladom istakne jedan problem i ponudi rješenje, a koji je specifičan za cijelu regiju. Tako ću uime Međimurske županije apelirati na ministra financija o novoj poreznoj reformi koja bi u znatnoj mjeri obuhvatila snižavanje troškova rada u Hrvatskoj. Na prosječnoj Hrvatskoj plaći, koja iznosi oko 8000 kuna bruto, radnik dobije na tekući račun 5663 kune, a poslodavac mora uplatiti 9374 kune. Razlika između bruto i neto plaće mora biti puno manja kako bi za jednak trošak poduzetnik ostao konkurentan, a radnik dobio veću neto plaću. Bila bi to prva gospodarska, demografska i svaka druga reforma koja bi pridonijela da se u Hrvatskoj kvalitetnije živi, a osobito je to važno za sjever Hrvatske“ , ističe župan Posavec.

Župan Radimir Čačić osvrnuo se na prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, osobito na eventualne promjene u sustavu primarne zdravstvene zaštite i ljekarničke djelatnosti, naglasivši da taj Zakon ne smije proći jer je primarna zdravstvena zaštita segment zdravstva koji se gradio godinama i nedopustiv je bilo kakav oblik uvođenja privatizacije na mala vrata. „Bude li trebalo, ja ću biti prvi koji taj Zakon, ako prođe proceduru, neću provoditi.“

O izazovima s kojima se susreću županije u dijelu osiguravanja financijskih sredstava kojima se sufinanciraju projekti iz EU fondova govorio je župan Damir Bajs. „One županije koje mnogo novaca privlače iz EU fondova imaju problem nedostatka novaca za sufinanciranje EU projekata. Nakon što županije definiraju i plate projekt, prođu europske kriterije, zatvore financijsku konstrukciju, realiziraju projekt i preuzmu rizik penalizacije, u državni se proračun slijeva, putem PDV-a, 25 posto ugovorene investicije. Taj novac nikad ne bi dospio u proračun da nije došlo do realizacije projekata. „Stoga apeliramo na donošenje odluke da se do razine iznosa PDV-a kojim županije pune proračun realizacijom EU projekata  od strane države sufinanciraju domicilne komponente tih projekata“, ističe Bajs.

Župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo održanim zajedničkim sastankom na kojem su se otvorile mnoge teme, od obrazovanja do zdravstva. „Jednako energično i čvrsto kako smo i do sada pokazali zajedništvo i snagu naših pet županija i uspjeli se dogovoriti o velikom broju zajedničkih tema, poput centara kompetencija ili funkcionalnog povezivanja u turizmu, zdravstvu ili gospodarstvu, tako ćemo i nastaviti vršiti pritisak na one koji odlučuju, a sve u cilju bržeg razvoja hrvatskoga sjevera, ali i ravnomjernog razvoja cijele Hrvatske“ , rekao je Koren. Zaključno, Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar izrazio je nezadovoljstvo što unatoč inicijativi i mnogim dopisima nije održan sastanak u Vladi, a kako bi se proveli temeljni projekti tih pet županija i dala veća potpora države infrastrukturnim projektima na njihovu području.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.