Ugovori vrijedni 4,3 milijuna eura gradovima i općinama Gorskog kotara

Ugovori vrijedni 4,3 milijuna eura gradovima i općinama Gorskog kotara

Premijer Andrej Plenković i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u Delnicama su uručili gradovima i općinama 10 ugovora iz Programa gospodarske i društvene revitalizacije Gorskog kotara, vrijednih 4,3 milijuna eura.Premijer je istaknuo kako je riječ o projektu Vlade namijenjenom Dalmatinskoj zagori, Lici, Gorskom kotaru, karlovačkom području i Banovini, rijetko naseljenim područjima kojima je nužna pomoć države.
"Gorski kotar je itekako vrijedan i poseban kraj, drago nam je da smo u ovom mandatu Vlade dali naglasak na puno veća ulaganja u njega", rekao je.
Istaknuo je da je Vlada pri donošenju odluke o sudjelovanju u troškovima dječjih vrtića predvidjela dodatnih 15 posto subvencija za vrtiće u brdsko-planinskim područjima. To za područje Gorskog kotara doseže 350.000 eura, čime se znatno olakšava situaciju roditelja vrtićke djece, kazao je Plenković. "Želimo da se Gorski kotar razvija, jača kao turistička destinacija i da se kvaliteta života ovdje povećava", poručio je.

Program će se nastaviti u trogodišnjim razdobljima

Ministar Erlić je kazao da se program odnosi na trogodišnje razdoblje, u kojem su jedinice lokalne samouprave iz Gorskog kotara mogle prijaviti svoje razvojne projekte.  Ugovori su dodijeljeni gradovima Delnice i Vrbovsko te općinama Čabar, Mrkopalj, Lokve, Skrad i Fužine te Ravna Gora. 
Riječ je o projektima u rasponu od uređenja Doma kulture u Čabru, sanacije nerazvrstanih cesta u Mrkoplju i Lokvama do poduzetničkog inkubatora u Skradu ili sanjkališta u Ravnoj Gori.
Time se osigurava veća kvaliteta infrastrukture, dostupnosti javnih usluga i sportskih sadržaja i jača se turistička ponuda, naveo je Erlić. Program nije jednokratan, nego će se nastaviti u trogodišnjim razdobljima u kojima će goranske općine i gradovi moći prijavljivati projekte za sufinanciranje. Riječ je o iznosima iz nacionalnih izvora, odnosno ne koriste se fondovi EU-a. "Nikad više novca nije bilo na raspolaganju za slične programe, Vlada stalno podupire razvoj specifičnih krajeva Hrvatske", rekao je Erlić. 

Vrlo vidljiv program pomoći brdsko-planinskim područjima

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio je PGŽ kao najspecifičniju županiju jer obuhvaća područje od kvarnerskih otoka do zelenog srca Hrvatske, Gorskog kotara. 
Ako je igdje otežano živjeti, onda je to ovdje u Gorskom kotaru, zato uz državu pomaže i županija", istaknuo je. 
Gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić je rekla da se radi o projektima koje goranske jedinice lokalne samouprave uglavnom ne bi mogle same provesti. To je prvi program pomoći brdsko-planinskim područjima koji je vrlo vidljiv, istaknula je.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.