Europski put zemalja jugoistoka Europe nema alternativu

Europski put zemalja jugoistoka Europe nema alternativu

Ključna tema bila je suradnja zemalja jugoistočne Europe, njihova europska perspektiva, bolja ekonomska konvergencija te potpora Europske komisije s paketom vrijednim 2,1 milijardu eura za različite projekte", poručio je predsjednik Vlade nakon sastanka na vrhu Berlinskog procesa u Tirani. Dodao je da se razgovaralo i o dobrosusjedskim odnosima kao i o otvorenim pitanjima iz aspekta sigurnosti, gospodarstva i jačanja političke stabilnosti na ovom prostoru. 
Berlinski proces je politička i diplomatska inicijativa pokrenuta 2014. godine s ciljem pružanja potpore reformskim naporima zemljama jugoistoka Europe na njihovom europskom putu. Uspostavljen je kao platforma za suradnju na visokoj razini između šest zemalja Zapadnog Balkana i više zemalja članica Europske unije (Austrije, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Francuske, Njemačke, Italije, Poljske, Slovenije, te Velike Britanije kao bivše članice). Također uključuje institucije Europske unije, međunarodne financijske institucije, regionalno civilno društvo, te predstavnike mladih i poduzetnika iz jugoistočne Europe.   
Današnji sastanak premijer Plenković ocijenio je uspješnim, rasprave su bile vrlo korisne i konstruktivne, a albanski premijer Rama vrlo dobar domaćin, kazao je. Plenković vjeruje da je europska budućnost zemalja zapadnog Balkana dobra. "To je jedini mogući  puta zemalja jugoistoka Europe", kazao je, dodavši kako ne želi govoriti o datumu jer ga je, s obzirom na sve promjene koje se događaju, teško predvidjeti. Ponovio je da se treba držati načela individualnih zasluga, a to je da sve zemlje moraju proći pregovore i prilagodbu.
 
Nužan nastavak dijaloga Kosova i Srbije
 
"Alternativa EU-u svim državama ovdje je puno gora. Nakon agresije na Ukrajinu geopolitički pogled je puno širi”, dodao je. Premijer je kazao da nema zajedničkog zaključka o Kosovu i Srbiji, ponovivši da je jako važno utvrditi činjenice i nastaviti daljnje smirivanje situacije i osigurati stabilnost. "Ovo nije forum na kojem će se davati eventualne sankcije, ključan element je da se nastavi dijalog, da se poštuju dogovori i da se spriječe takvi događaji", poručio je predsjednik Vlade.
 
Hrvatska snažno podupire BiH na putu prema EU
 
"Hrvatska snažno podupire BiH na njenom putu prema EU", naglasio je Plenković, ponovivši kako je potrebno ispuniti kriterije, osobito onih osam točaka koje su prošle godine stavljene u zaključke Europskog vijeća. 
Kazao je da je u Tirani razgovarao s predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto koja ga je izvijestila da su neki zakoni doneseni, a neki upućeni u parlament. "Zato očekujem  da će i Europska komisija konstatirati napredak", ocijenio je Plenković.
 
Grčka  pravosudna tijela imala su dovoljno vremena da utvrde tko je kriv i za što
 
Poručio je da je razgovarao s grčkim kolegom o hrvatskim državljanima koji su u grčkom pritvoru. Kazao je da je prošlo dovoljno vremena u kojem su nadležna tijela, prije svega grčko državno odvjetništvo, imala dovoljno vremena utvrditi tko je kriv. 
“Naša je pozicija vrlo jasna, a to je da je prošlo već dosta vremena i da su njihova tijela imali dovoljno vremena da utvrde tko je kriv i za što. Čini mi se da i kod njega prevladava taj stav, ali kako su to odluke pravosudnog sustava ne možemo ni ja ni on o tomu odlučivati”, odgovorio je Plenković.

PVRH
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.