Europa Forum u Wachau o ključnim temama za budućnost EU-a: sigurnost, migracije, proširenje, proračun i Brexit

eforum

 Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je u dvodnevnom posjetu Austriji. Jučer je u Poguschu sudjelovao na tradicionalnom okupljanju „Kleine Zeitunga“, kojemu su prisustvovali predsjednik Republike Austrije Alexander Van der Bellen i savezni kancelar Republike Austrije Sebastian Kurz, a danas je nakon sastanka sa saveznim kancelarom Republike Austrije Sebastianom Kurzom, sudjelovao na Europa-Forumu u raspravi na temu „Europa koja štiti: Izazovi sigurnosti i bobe protiv ilegalnih migracija“.

Po završetku posjeta, u izjavi za medije, Premijer je istaknuo da je jučerašnji skup u Poguschu, na kojem je sudjelovala austrijska politička, gospodarska, akademska i kulturna zajednica, bio prigoda za unapređenje odnosa Hrvatske i Austrije.Fokus današnjeg Europa-Foruma, na kojem su uz premijera Plenkovića sudjelovali i austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz te premijeri Srbije i Crne Gore, Ana Brnabić i Duško Marković, bio je na ključnim temama europske politike: sigurnosne teme, migracijska politika, pitanja proširenja, novog Višegodišnjeg financijskog okvira, izazovi Brexita te prioriteti austrijskog predsjedanja Europskom unijom koje počinje 1. srpnja ove godine. 

 Plenković i Kurz o zaštiti vanjskih granica EU-a

 S obzirom na to da Hrvatska preuzima predsjedanje Unijom početkom 2020., predsjednik Vlade istaknuo je da je potrebno nastojati da prioriteti teže prema istom cilju, a jedan od njih je daljnji proces proširenja i suradnje sa zemljama susjedstva. Dodao je da je i taj posjet, u kontekstu nedavnog posjeta Münchenu, posvećen jačanju odnosa Hrvatske s Austrijom i Njemačkom, odnosno Štajerskom, Donjom Austrijom i Bavarskom. -To su bitne zemlje u Njemačkoj i Austriji i zbog Hrvata koji ovdje žive, ali prije svega zbog snažnih gospodarskih odnosa koje imamo i koje će Vlada unaprjeđivati - poručio je.S austrijskim kancelarom Kurzom predsjednik Vlade razgovarao je o pristupu čuvanja vanjskih granica Europske unije.

 -Važan je sveobuhvatan pristup koji će rješavati problem na njegovom izvoru, uz pomoć prije svega Grčkoj, Italiji i Malti, zemljama koje su prve u doticaju sa srednjomediteranskom ili istočnomediteranskom migracijskom rutom. Hrvatska kvalitetno štiti svoje granice, uložili smo jako puno u tehničku infrastrukturu i dobro iskoristili omotnicu koju smo dobili za Schengen. Više od 6000 hrvatskih policajaca angažirano je na čuvanju granice. Naša je zadaća da budu dobro opremljeni i obučeni te da zaštite Hrvatsku od nezakonitih migracija - naglasio je premijer Plenković.Dodao je da Hrvatska smatra da su odnosi Turske i Europske unije ključni za kontrolu dinamike migracijskih tokova.

 Austrija i Njemačka podržavaju ulazak Hrvatske u Schengen

 Govoreći o budućnosti Europske unije, važnom je ocijenio i reformu Dublinske uredbe. - Moramo pronaći dobar balans između zajedničke odgovornosti, europske solidarnosti i realnih kapaciteta svake od zemalja. Hrvatska se pridržava preuzetih obveza. Nastojimo poštovati nacionalno zakonodavstvo, europsko pravo i međunarodne konvencije, a istodobno poslati poruku solidarnosti i zaštite ljudskih prava.Hrvatska ima dvije ambicije na razini tjesnije integracije, a to su ulazak u Schengenski prostor i Eurozonu, podsjetio je premijer Plenković. i posebno pohvalio što Njemačka i Austrija podržavaju hrvatske napore za ulazak u Schengen.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.