Vlada i sindikati javnih službi 20. listopada nastavit će pregovore o izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora

Vlada i sindikati javnih službi 20. listopada nastavit će pregovore o izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora

Vlada i sindikati javnih službi 20. listopada nastavit će pregovore o izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) jer stavovi nisu usuglašeni, kazao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u izjavi novinarima. Vlada je sindikatima ponudila povećanje osnovice plaće od tri posto s primjenom odmah na sljedećoj plaći, a u idućoj godini, kroz nove koeficijente, povećanje od dodatnih 14 posto, rekao je Piletić.

Prihvaćen zahtjev sindikata o povećanju božićnice na 300 eura

Prihvaćen je zahtjev sindikata da se poveća božićnica za ovu godine i ujednači se s iznosom regresa - umjesto 232 eura iznosila bi 300 eura, dok za uskrsnicu Vlada predlaže da iznosi 70 eura.
Ministar je predstavnike sindikata upoznao s namjerom donošenja zakona o plaćama koji bi trebao biti na dnevnom redu Vlade i Sabora već sljedeći mjesec, nakon čega bi uslijedilo i donošenje uredbi za državne i javne službe.
"Naše socijalne partnere upoznali smo s fiskalnim učincima i procjenom troška tih uredbi, kojima bi se izdvajanje za plaće povećalo za dodatnih 850 milijuna eura, odnosno preračunato u odnosu na broj službenika – povećanje plaća za gotovo 14 posto", kazao je Piletić te naveo da je riječ o ukupno 1,062 milijardu eura.

Vladin paket sveobuhvatan

Dakle, tri posto sad i onda kroz nove koeficijente dodatnih 14 posto, dodao je. 
To naravno ne znači, pojasnio je, da će za svih 238.000 službenika rasti 14 posto s obzirom na to da je zajednički stav i sindikata i Vlade da kroz nove uredbe odnosno nove koeficijente treba provesti ujednačavanje po principu jednak posao - jednaka plaća te ispraviti određene nepravde akumulirane u sustavu javnih plaća. 
Ministar Vladin paket drži sveobuhvatnim, a zahtjev sindikata je, kako je rekao, da se pokuša vidjeti postoji li još mjesta za dodatno povećanje osnovice.

Uručeno 60 ugovora od 6 milijuna eura za socijalne usluge u zajednici
 
Ministar Piletić  danas je uručio 60 ugovora vrijednih više od šest milijuna eura za razvoj i širenje mreže socijalnih usluga u zajednici.  Tim će se ugovorima, rekao je Piletić, osigurati regionalna rasprostranjenost usluga u 18 županija i omogućiti sustavan pristup uslugama, priopćeno je iz Ministarstva.  
"Uz pomoć tih 60 ugovora za gotovo pet tisuća osoba u potrebi, bit će osigurana stručna procjena za djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom, rana razvojna podrška za djecu s teškoćama u razvoju, cjelodnevni i poludnevni boravak te organizirano stanovanje za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, problemima u ponašanju, teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom, starije osobe te smještaj u kriznim situacijama za žrtve obiteljskog nasilja“, naglasio je. 
 
Piletić je najavio je da će uskoro biti objavljen novi poziv za pružanje socijalnih usluga koje nedostaju u mreži.  
Podsjetio je i da je nedavno dodijeljeno 18 ugovora za izgradnju i opremanje 18 centara za starije vrijednih gotovo 160 milijuna eura koji će, uz pružanje usluge smještaja ,pružati i izvaninstitucijske usluge pomoći u kući, usluge poludnevnog i cjelodnevnog boravka, skrbi za starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja i integrirane usluge socijalne i zdravstvene skrbi na primarnoj razini.
 
"Sve te aktivnosti koje Ministarstvo provodi jasan su znak da reforma sustava socijalne skrbi, koja je predstavljena u listopadu 2021., postiže cilj da sustav socijalne skrbi bude transparentniji, učinkovitiji i pravedniji sustav, usmjeren na korisnike", poručio je ministar Piletić.
 
Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.