Miroslav Marković upozorio: „Postoji rizik, treba maknuti bale!“

Miroslav Marković upozorio: „Postoji rizik, treba maknuti bale!“

U sjedištu varaždinske gradske uprave, u palači Patačić, u petak 6. listopada održana je izvanredna konferencija za novinare. Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, načelnik stožera Civilne zaštite Grada Varaždina otvorio je konferenciju rekavši da je sazvana radi događaja u Osijeku i mogućih posljedica vezanih za baliranih preko 100 tisuća tona mješovitog otpada na ulazu u Varaždin:  U tom otpadu ima svega i svačega a stoji dugi niz godina.  Srećom do sada se nije dogodilo ništa, što ne znači da se ne može dogoditi sutra. Vidimo na primjeru Osijeka kakve su posljedice ako se dogodi požar.  –  rekao je Marković te upozorio: U zoni Brezja imamo otpad koji nije nadziran niti ima bilokakve vatrogasne mjere te nije ograđen. Postoji vrlo veliki rizik, ali nema razloga za paniku. Moramo biti svjesni te opasnosti,  to je zona visokog rizika zbog vodonosnika, blizine magistralnog plinovoda kao i blizine naselja.

Stručni konzultant za izradu Procjena rizika od velikih nesreća za područje Grada Varaždina Nenad Vidović napomenuo je da se ne radi o žurnoj situaciji te da su i prijašnje procjene  prepoznale bale kao potencijalni izvor opasnosti jer se u njima nalazi miješani otpad u kojem ima elemenata „koji s vremenom mogu dovesti do samozapaljenja međusobnim miješanjem određenih supstanci. Postoji mogućnost i namjernog izazivanja požara pa u tom smislu može doći do veće katastrofe.“ Govorio je o opasnostima od požara ali i oticanju štetnih tvari u zemlju odnosno u vodonosne slojeve. Upozorio je također na blizinu naselja te je ukazao na smjerove vjetrova koji bi, eventualno zagađen zrak i dim, nosili prema naseljenim mjestima. Postoji velika opasnost od utjecaja na ljude i ljudsko zdravlje. – zaključio je Vidović.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Varaždin i Gradske vatrogasne zajednice Ivica Labaš ukazao je na opasnosti kojima se vatrogasci izlažu prilikom takvih intervencija te dodao: Obilazili smo balirani otpad nekoliko puta i stalno upozoravali na neophodnost micanja bala jer nije sigurno i neće dobro završiti ako se dogodi požar za što postoji velika mogućnost. Tamo nema vatrogasnih puteva ni prilaza, a time ni mogućnosti gašenja. Jedini pristup je servisnom cestom ako će to okolnosti dozvoliti.  Okolo je mekano tlo kojim se ne može proći. No, mi smo uvijek spremni reagirati i intervenirati. – naveo je Labaš i dodao kako je u zadnjih desetak godina bilo 50 požara deponija, a sjetio se i požara u Univerzalu.  Ukazao je također na nedostatak hidrantske mreže jer za gašenje takvih požara neophodne su velike količine vode. Izrazio je spremnost vatrogasnih snaga povući sve raspoložive postrojbe ako treba i iz cijele županije. Vatrogastvo je spremno, znamo svoj posao i ne bježimo od odgovornosti i preventivno upozoravamo na opasnosti. Nije panika, znamo problem, ali je došlo vrijeme da se riješi taj problem. –  zaključio je Labaš.

Ova konferencija nema veze s politikom i strankama, ima veze sa zdravljem građana. Dužnost mi je kao načelnika stožera Civilne zaštite obavijestiti javnost i napraviti sve što se može da se takve tragedije ne dogode. Cijela ta priča predugo traje. Zato i ovaj put pozivam sve aktere da to jednom privedu kraju i riješe problem. Ne daj Bože da nam se dogodi Osijek! – bile su završne riječi Miroslava Markovića na današnjoj konferenciji za novinare.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.