Zastupnik Dretar Saboru: Najskuplji vrtić plaćaju Zagorci, Međimurci i Varaždinci

Zastupnik Dretar Saboru: Najskuplji vrtić plaćaju Zagorci, Međimurci i Varaždinci

Danas se u hrvatskom Saboru govorilo o bolnoj temi brojnih Hrvata, čija su djeca polaznici dječjih vrtića. Sjeverozapadna Hrvatska suočena je s problemom visokih cijena vrtića, a na području Varaždina, Međimurja i Krapinsko-Zagorske županije one su najviše u Hrvatskoj.
Stoga je o tome danas pred zastupnicima u Saboru progovorio zastupnik 3. Izborne jedinice Davor Dretar rekavši kako najskuplji vrtić plaćaju roditelji djece pet hrvatskih županija, među kojima su tri s područja Sjevera Hrvatske.

- Uvjerljivo je prva Krapinsko-Zagorska, a slijede Varaždinska i Međimurska županija koje se nalaze unutar ove liste od pet najskupljih po cijenama vrtića u Hrvatskoj – kazao je Dretar, podsjetivši kako neke općine u Zagorju nemaju dječje vrtiće a oni roditelji koji su imali sreću svoju djecu upisati u vrtiće, sada plaćaju izuzetno visoke iznose za njihov boravak što znatno opterećuje mjesečne kućne proračune, a da o troškovima putovanja od kuće do vrtića ne pričamo. Dretar je naveo primjere:

- U slučaju da dvoje djece vrtićke dobi pohađa vrtić u Novom Golubovcu za to će obitelj morati izdvojiti 175 eura, u Krapinskim Toplicama taj će iznos biti 191 euro, u Mihovljanu 200 eura, u Stubičkim Toplicama 226 eura, a u Radoboju 237 eura. Rekorder po cijenama vrtića novootvoreni je dječji vrtić u Donjoj Stubici gdje za dvoje djece roditelji izdvajaju čak 240 eura mjesečno što je ujedno najviša cijena vrtića za dvoje polaznika u cijeloj Hrvatskoj. Obzirom da iznos, koji roditelji plaćaju, ovisi i o stupnju razvijenosti jedinica lokalne samouprave, tada je svima jasno kako je riječ o relativno nerazvijenom području što Sjever Hrvatske u nekim ruralnim krajevima svakako jest – zaključio je zastupnik Dretar.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.