Izaslanstvo Parlamenta Indonezije u posjetu Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu

Izaslanstvo Parlamenta Indonezije u posjetu Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu

Izaslanstvo Parlamenta Indonezije u posjeti Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu, župan Stričak i gradonačelnik Bosilj priredili prijem te ih upoznali s posebnostima ovoga kraja.

Izaslanstvo Parlamenta Indonezije je u sklopu boravka u Republici Hrvatskoj, a na poziv Hrvatskoga sabora, posjetilo Varaždinsku županiju i Grad Varaždin, a za njih je u Županijskoj palači priređeni prijem gdje su im domaćini bili župan Anđelko Stričak i gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj. Indonezijsko izaslanstvo  predvodili su    voditelj izaslanstva Parlamenta Indonezije Sukamta Mantamiharja, potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju i veleposlanica Indonezije u Republici Hrvatskoj NJ.E. Suwartini Wirta.

Župan Anđelko Stričak izrazio je zadovoljstvo posjetom izaslanstva Indonezije.

Dolazak parlamentarnog izaslanstva Republike Indonezije najbolje govori o tome kakav ugled naša Domovina ima u svijetu. Govori nam zapravo o tome da važne države prepoznaju napore aktualne Vlade premijera Plenkovića, odnosno  prepoznati su  ulazak u eurozonu i Schengen. Moram istaknuti kako rijetko kad prođe tjedan ili dva da netko od veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj ne posjeti Grad Varaždin  ili Varaždinsku županiju , a teme su uvijek raznovrsne od  gospodarstva, zaštite okoliša, pa sve do obrazovanja. To nam svima mora biti na ponos te sam siguran da će takvi posjeti i takva vrsta suradnje biti od obostrane koristi – rekao je župan.

Na  FOI-u studiraju studenti iz Indonezije, bilo je i razmjene između studenata i profesora, a nadam se da će oni svojim primjerom otvoriti put gospodarstvenicima- rekao je župan Stričak.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj je naglasio kako se na prijemu razgovaralo o potencijalnoj suradnji između Varaždinske županije i grada Varaždina s gradovima i regijama u Indoneziji.

-Gosti iz Parlamenta Indonezije vide veliki prostor za suradnju na području kulture, turizma i sveučilišne razmjene – naime imamo Sveučilište Sjever, kao i fakultete koji su dio Sveučilišta u Zagrebu i vjerujem da će se u budućnosti povezati sa sveučilištima iz Indonezije. Također, ne trebamo zaboraviti da je Indonezija zemlja s više od 200 milijuna stanovnika i da je to ogromno potencijalno gospodarsko i turističko tržište. Pokazali su veliku zainteresiranost i vjerujem da ćemo uspostaviti suradnju - rekao je Bosilj.

Sukamta Mantamiharja, voditelj izaslanstva, potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju oduševljen je srdačnom dobrodošlicom, ali i svime viđenim.

Boravimo u Hrvatskoj kako bismo uspostavili dijalog između našeg Parlamenta i Sabora, ali i lokalnih vlasti kao što je Varaždinska županija i Grad Varaždin. Varaždin i Varaždinska županija imaju veliki potencijal i zbog toga želimo dodatno osnažiti veze između naše dvije zemlje. Suradnja u području turizma moguća je u bliskoj budućnosti, posebno kada govorimo o našim turističkim područjima kao što je Bali. Suradnja u ovom području omogućit će interakciju između naših građana, a samim time bolje ćemo i razumjeti jedni druge- zaključio je Mantamiharja.

Nakon prijema kojem su nazočili i zamjenica župana Silvija Zagorec, rektor Sveučilišta Sjever prof. dr.sc. Marin Milković, Izabela Oletić Tušek, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju FOI-a, pročelnici Slađana Miočić i Darko Majhen, Mladen Jakopović, ravnatelj JURA-e, Tea Solomun iz Turističke zajednice Grada Varaždina   uvaženi su gosti u pratnji direktora Turističke zajednice varaždinske županije razgledali Centar za posjetitelje u Županijskoj palači, a prošetali su i užim gradskim središtem upoznavši se pritom s kulturnim i povijesnim znamenitostima Grada Varaždina.

 

 
      

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.