Bačić: Na području zagrebačkog potresa grade se 34 obiteljske kuće

Bačić: Na području zagrebačkog potresa grade se 34 obiteljske kuće

Na području zagrebačkog potresa trenutno se grade 34 zamjenske obiteljske kuće koje bi trebale biti završene u idućih nekoliko mjeseci, rekao je ministar Branko Bačić, govoreći o dinamici obnove privatnih kuća nakon potresa. Osim spomenutih 34 kuće, na području zagrebačkog potresa potrebno je još izgraditi oko 50 kuća, a na području Sisačko-moslavačke županije još tristotinjak, naveo je. 

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić na konferenciji za medije, dva dana uoči dolaska predstavnika Europske komisije, izvijestio je da se u ovom trenutku gradi šest obiteljskih kuća na području Krapinsko-zagorsko županije, a krenuli su radovi u Maksimiru, Markuševcu i Čučerju gdje je ugovoreno još 28 kuća. "Ja se nadam da ćemo u idućih nekoliko mjeseci ove kuće dovršiti", kazao je. 
Iako obnova na području zagrebačkog potresa napreduje sporije od one na području Banovine, barem kada je izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća u pitanju, ministar odgovara da je velika razlika u troškovima gradnje na područjima dvaju potresa.

"Za svaku lokaciju, za svaku izgradnju zamjenskih kuća na području Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, radi se poseban projekt. S obzirom na stanje zemljišta, tla na kojemu se ti objekti rade, radovi pod zemljom često su skuplji i zahtjevniji nego sama izgradnja kuća. Te su kuće iznimno skupe, zato jesmo sporiji, što nije opravdanje", rekao je. Osim spomenutih 34 kuće, na području zagrebačkog potresa potrebno je još izgraditi oko 50 kuća, a na području Sisačko-moslavačke županije još tristotinjak, naveo je Bačić. 

Nedostatak radnika usporava obnovu

Ministarstvo graditeljstva je u rujnu izdalo oko 300 rješenja za konstrukcijsku obnovu ili izgradnju zamjenskih kuća. Tim mjesečnim tempom obnova bi završila za 12 do 18 mjeseci no problem je u nedostatku radnika u građevini, što usporava proces obnove. "Više puta smo imali situaciju da nam se nitko nije javio na javnu nabavu za izvođača radova, zbog čega ne postižemo onu dinamiku koju bi htjeli postići. Konstantno nam nedostaje radnika, svaki treći zaposleni u hrvatskoj građevini je stranac. Uz to, građevinska operativa je iznimno zaposlena na brojnima drugim projektima koji se financiraju iz EU fondova, projektima ulaganja u školstvo i zdravstvo, ali velikim dijelom i na privatnoj stanogradnji", istaknuo je Bačić. 
U tijeku je postupak nabave radova za ukupno 1155 lokacija, od čega njih 200 otpada na višestambene zgrade u centru Zagreba, a za nekoliko će dana će biti poznato koliko će biti prijava i za koliko nabava.

Zatvoreno 11 kontejnerskih naselja

Prema podacima Ministarstva, ukupno je u obnovu uloženo 2,053 milijarde eura, a polovica tog iznosa dolazi iz Fonda solidarnosti. Obnovljeno je malo manje od 10.100 privatnih zgrada i kuća te 549 zgrada javne namjene. 
Što se tiče obećanja da će stanovnici kontejnerskih naselja nadolazeću zimu provesti u adekvatnom zamjenskom smještaju, potpredsjednik Vlade naglasio je da je do sada ispražnjeno i zatvoreno devet od 11 kontejnerskih naselja dok je na području oba potresa već zbrinuto 917 građana. 
Radi privremenog smještaja stanovnika koji čekaju obnovu ili gradnju zamjenske kuće, Državne nekretnine uredile su ukupno 157 stanova, a najveći broj, njih 100, je na području glavnog grada. Osim toga Sisačko-moslavačka županija gradi 166 montažnih kuća veličine 35 i 45 metara kvadratnih, koje će kasnije poslužiti za proširenje kapaciteta domova za starije i nemoćne.

​Izvor: Hina/Vlada 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.