Predsjednik Milanović: Podržavam nabavu aviona Rafale, ali treba nam i integrirani sustav protuzračne obrane

Predsjednik Milanović: Podržavam nabavu aviona Rafale, ali treba nam i integrirani sustav protuzračne obrane

„Načelnik Glavnog stožera, u čijoj je to ingerenciji, i ministar obrane otišli su u Francusku preuzeti prvi avion što je simbolički jako značajno jer to je velika kupovina i ogroman novac. Podržavao sam to, podržavam i dalje. To je odluka koja je donesena, ali ljudi moraju biti svjesni da je to jako skupi borbeni sustav i da je sve danas što se kupuje i proizvodi užasno skupo”, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović komentirajući danas u Hvaru isporuku prvog višenamjenskog borbenog aviona Rafale.

 Predsjednik Republike se slaže kako je nabava aviona Rafale „stvar prestiža jer u regiji ih nema nitko”, međutim, dodaje: “Bilo bi dobro da Hrvatska ima integrirani sustav protuzračne obrane, ali ne bilo kakav nego onaj koji smo mogli priuštiti za taj novac. Možda bi trebalo sada gledati u tom pravcu jer snaga tih aviona se mjeri i po tome koliko neki protivnik ima snage da te suzbije, da te drži na distanci. Ako protivnik ima modernu i integriranu protuzračnu obranu, čak i da nema niti jedan avion, ne možeš mu ništa ili skoro ništa. To su sustavi koji su pod potpunu kontrolu dobavljača, a to je Francuska država. Sve ovo govorim kako bi ljude osvijestio da znaju u što smo točno ušli”.

 Isto tako, predsjednik Milanović kaže kako nabava novih aviona „ne smije biti na uštrb opreme i streljiva kojih nam u drugim granama kronično nedostaje”. “Mi ne možemo funkcionirati s nekoliko desetaka protuoklopnih raketa, ne možemo funkcionirati s takvim brojem. To se već godinama ne obnavlja, tako da će ovo izgledati sjajno i koristit će nekima kao predizborna platforma. Međutim, s PDV-om to je nekih milijardu i pol eura i borbena moć tih sustava ima svoja ograničenja. Moja je dužnost da upozorim na ono što nemamo, a trebali smo imati”, upozorio je predsjednik Milanović i pri tome apostrofirao nedostatak patrolnih brodova.

 „Obalni patrolni brodovi već godinama stoje u jednom brodogradilištu jer vlast nije uspjela naći zajednički jezik, odnosno prisiliti ih da brodove završe. Mi smo sada taoci jednog privatnog poduzetnika koji gleda svoje interese“ kazao je Predsjednik Milanović.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.