Ovo je prvi hrvatski Rafale – povijesni broj 170!

Ovo je prvi hrvatski Rafale – povijesni broj 170!

Prema stručnim projekcijama korištenja u HRZ-u, nabava ovih NATO kompatibilnih aviona dostatna je za idućih 30 i više godina. U bazi Francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan danas će se održati povijesna, svečana ceremonija primopredaje prvog višenamjenskog borbenog aviona Rafale Hrvatskoj, odnosno prijenos vlasništva između Francuske Republike i Republike Hrvatske.

Naime, uoči primopredaje aviona Rafale Hrvatskoj, u Francuskoj su pripadnici Francuskog ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga Republike Hrvatske izvršili posljednje pripremne radnje za njihovo preuzimanje. odsjetimo, današnjoj svečanoj ceremoniji nazočit će ministar obrane Mario Banožić zajedno s predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frka-Petešićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, kao i izaslanstvom Oružanih snaga Republike Hrvatske na čelu s načelnikom Glavnog stožera OS RH admiralom Robertom Hranjem.

Riječ je o prvom od 12 aviona Rafale, dvomotornom višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation.

Više o temi pročitajte na: https://www.morh.hr/avion-rafale-za-moderno-hrvatsko-ratno-zrakoplovstvo/

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.