Plenković: Projekti za Rome utjelovljenje su politike uključivosti

Plenković: Projekti za Rome utjelovljenje su politike uključivosti

Premijer Plenković istaknuo je da je dodjela ugovora iz programa za unaprjeđenje infrastrukture na područjima naseljenima pripadnicima romske nacionalne manjine utjelovljenje provedbe politike njegove Vlade uključivosti i suradnje s nacionalnim manjinama. Riječ je o ukupno 17 projekata vrijednih 730.000 eura, a obuhvaćaju prometnu i komunalnu infrastrukturu, izgradnju društvenih domova i dječjih igrališta.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Načinjanoj i sveučilišnoj knjižnici na svečanosti uručivanja ugovora iz Programa za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim romskom nacionalnom manjinom.

U svom govoru, premijer je istaknuo je da je dodjela ugovora iz programa za unaprjeđenje infrastrukture na područjima naseljenima pripadnicima romske nacionalne manjine utjelovljenje provedbe politike njegove Vlade uključivosti i suradnje s nacionalnim manjinama.

Također, unaprjeđenja kvalitete života romske nacionalne manjine kroz proračunska, nacionalna sredstva u pogledu ulaganja u infrastrukturu u gradovima i općinama u kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine, naglasio je Plenković.

Konkretni rezultati unaprjeđenja života i sve veće uključenosti romske manjine

To je, kako je dodao, dio Vladine kontinuirane politike u oba mandata, kroz operativne programe za nacionalne manjine, a posebno romsku, koji je pokazao konkretne rezultate unaprjeđenja njihova života i sve veće uključenosti.

Plenković je posebno istaknuo dovršenje kulturnog centra Roma Baranje vrijedan 123.000 eura te izgradnju 87 stambenih jedinica u Dardi i (Belišću), prostore Kali Sare, Kulturno- edukacijski centar, Središnju knjižnicu Roma u Hrvatskoj, sufinanciranje Memorijalnog centra u Uštici i Zida boli te niz drugih projekata infrastrukture koji, kako je rekao, govore da je Vladina politika ne samo čvrsta i snažna u smislu partnerstva i političke volje, već i operacionalizirana u suradnji.

Zahvalio je ministru regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šimi Erliću i njegovom timu te čelnicima uključenih jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi koja koordinira provedbu svih operativnih programa za nacionalne manjine i nacionalnog programa uključenosti.

"Izgrađeni infrastrukturni objekti nisu samo za pripadnike nacionalne manjine, nego za sve građane koji žive na područjima gdje i pripadnici romske nacionalne manjine", dodao je Plenković.

Riječ je o ukupno 17 projekata vrijednih 730.000 eura, a obuhvaćaju prometnu i komunalnu infrastrukturu, izgradnju društvenih domova i dječjih igrališta.

Erlić: Stvaramo uvjete za podizanje kvalitete života u romskim naseljima

Ministar Erlić rekao je da stvaraju društveni okvir u kojem se i pripadnici romske nacionalne manjine mogu integrirati na kvalitetan način.

"Držimo da se to kroz program postiže i namjera je s time nastaviti i u budućnosti. Stvaramo uvjete u naseljima i općinama koje nemaju dovoljno kvalitetnu infrastrukturu da se podigne kvaliteta života", dodao je.

Kajtazi: Vlada kontinuirano povećava sredstva za ostvarenje projekata

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi rekao je da su taj i brojni drugi projekti ostvareni razumijevanjem premijera Plenkovića i suradnjom od 2016., odnosno gotova dva puna mandata.

"Vlada kontinuirano povećava sredstva za ostvarenje projekata i nadam se da će to činiti i dalje", rekao je dodavši kako je cilj smanjiti razlike.

Izrazio je uvjerenje da će programi dati rezultate i biti zalog za budućnost romske zajednice u Hrvatskoj u smislu jednakosti i suzbijanja negativnih pojava. Podsjetio je da postoji 70-ak lokacija na kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine gdje nisu ni ušli u 21. stoljeće.

Odgovarajući na novinarski upit o diskriminaciji i segregaciji, Kajtazi je rekao da se radi na njihovu smanjivanju.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.