Hoće li nam novi porezni zakoni učiniti život boljim i kako - iz govora ministra Primorca u Hrvatskom saboru

Hoće li nam novi porezni zakoni učiniti život boljim i kako - iz govora ministra Primorca u Hrvatskom saboru

Predstavljajući saborskim zastupnicima paket poreznih zakonskih izmjena, ministar financija Marko Primorac ustvrdio je da su njima svi podjednako nezadovoljni odnosno zadovoljni što je, kako je rekao, jako dobar pokazatelj.Jedni kažu da se radi o ogromnim promjenama i da će im to jako utjecati na prihode, a drugi da je ovo pretakanje iz šupljeg u prazno. Jedni kažu da osnovni osobni odbitak treba biti veći, a drugi da je predloženo povećanje previše značajno i da gradovi i općine gube previše novaca. Jedni žele veću progresivnost u sustavu i više stopa poreza na dohodak, a drugi da se uvede jedinstvena stopa. Jedni tvrde da je plaća mala, a onda da je majstor skup, naveo je ministar Primorac u Saboru.

„Mišljenja su podijeljena i svi su podjednako nezadovoljni odnosno zadovoljni, a to je onda cilj i jako dobar pokazatelj”, ustvrdio je.Porezne izmjene, kazao je, tiču se svakog građanina koji ostvaruje dohodak po bilo kojoj osnovi, a cilj im je povećanje životnog standarda i kupovne moći građana s obzirom na inflatorne pritiske. „Bitno je da ljudi nakon ovoga bolje žive”, naglasio je.
Podsjetio je da snižavanje stope PDV-a prošle godine nije prouzročilo smanjenje cijena te se stoga Vlada odlučila na povećanje neto primanja građana kroz porezni sustav.

Porezno rasterećenje ide od iduće godine

Porezno rasterećenje, dodao je, ide od iduće godine kada se očekuje usporavanje gospodarskog rasta. Ove godine očekuje se rast BDP-a od 2,2 posto uz nadu da će se revidirati naviše, što je značajno usporavanje u odnosu na prethodne godine, rekao je.
Potvrdio je da se proračun dobro puni i da rastu prihodi, ali i naglasio da rastu i rashodi. Najavio je za otprilike mjesec i pol rebalans proračuna kojim će se povećavati rashodi, za oko 200 milijuna za plaće, za oko 100 milijuna eura za mirovine zbog indeksacije, za paket pomoći. 
„Ne ostvaruje državni proračun nekakve uštede pa ih onda sprema sa strane na uštrb hrvatskih građana nego se radi redistribucija”, poručio je Primorac. Najavio je da će od 1. siječnja Vlada ponovno "značajno" povećati minimalnu plaću ne precizirajući na koji iznos.

Izvor: Hina/Vlada 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.