Premijer najavio: Hrvatska je na korak do najviše razine investicijskog kreditnog rejtinga

Premijer najavio: Hrvatska je na korak do najviše razine investicijskog kreditnog rejtinga

Otvarajući današnju, 251. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu. Govoreći o događajima protekloga tjedna, premijer Plenković kao ključne je izdvojio probijanje druge cijevi tunela Učka, što će označiti fantastičan uspjeh i za hrvatski turizam i za promet i sigurnost prometa i za razvoj gospodarstva, a naveo je i izvješće kreditne agencije Standard&Poor's koja je potvrdila BBB+ investicijski kreditni rejting Hrvatske, a izglede je iz stabilnih prebacila u pozitivne. Time je Hrvatska, naglasio je premijer, na korak do prelaska u najvišu razinu investicijskog kreditnog rejtinga, što je potvrda dobrog smjera ekonomske i fiskalne politike, ali i strateških postignuća.

 Kao ključni politički i infrastrukturni događaj ovoga tjedna premijer Plenković istaknuo je probijanje druge cijevi tunela Učka. Zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji tog važnog projekta, najavio je da će se do ljeta iduće godine prometovati tom cijevi što će označiti fantastičan uspjeh i za hrvatski turizam i za promet i sigurnost prometa, za razvoj gospodarstva. 
Dodao je da će se time Istra četverotračnim autoputom povezati s mrežom hrvatskih autocesta. 
Krenula je, dodao je, i izgradnja preostalih desetak kilometara autoceste od tunela Učka do Matulja, a dovršetkom dva vijadukta Mirna i Limski kanal kompletirat će se cijeli projekt. 
Prošloga tjedna u Osijeku premijer Plenković obišao je obnovljenu Tvrđu, koja je financirana kroz sredstva ITU mehanizma, kroz koji su direktno alocirana sredstva za razvoj gradova koji su sjedišta županija. Tom je prigodom, dodao je, najavljena i izgradnja novog KBC-a Osijek.  Izdvojio je i sudjelovanje na otvorenju Vinkovačkih jeseni, najveću manifestaciju hrvatskog folklora.
 
Privrženost Vlade pronalasku svih nestalih osoba u Domovinskom ratu
 

Potpredsjednik Medved i ministar Banožić sudjelovali su u Vukovaru na obilježavanju 32. godišnjice Bitke za Vukovar, a premijer Plenković prisjetio se i ovom prigodom tih herojskih dana i svih onih koji su dali živote za slobodu Hrvatske. Izrazio je i privrženost Vlade daljnjim aktivnostima u pronalasku svih nestalih osoba u Domovinskom ratu. 
Od gospodarskih tema izdvojio je izvješće agencije Standard&Poor's, jedne od tri svjetske agencije za kreditni rejting, koja je potvrdila BBB+ rejting Hrvatske, a izglede je iz stabilnih prebacila u pozitivne. 
Time je Hrvatska, naglasio je premijer, na korak do prelaska u najvišu razinu investicijskog kreditnog rejtinga, što je potvrda dobrog smjera ekonomske i fiskalne politike, ali i strateških postignuća. 
Ta su postignuća, naglasio je, prije svega članstvo u europodručju i Europskom stabilizacijskom mehanizmu, ali i učinkovito poduzimanje mjera u energetskoj krizi i suzbijanje inflatornih pritisaka, gdje je država pokazala kako učinkovito može pomoći i građanima i gospodarstvu i još pritom priskrbila zaista velika europska sredstva koja omogućuju Hrvatskoj realizaciju svojih strateških ciljeva.
 
Peti paket mjera potaknuo smanjenje troškova potrošačke košarice
 
Osvrnuo se, u tom kontekstu, i na Vladin peti paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu, koji je na snazi od ovog ponedjeljka. 
Osobito je izdvojio dio paketa koji se odnosi na kontrolu cijena niza proizvoda, a uz to se primjećuje i trend smanjenja cijena u trgovačkim lanaca niza drugih proizvoda. 
Sve je to, dodao je, u cilju smanjenja troškova potrošačke košarice za građane, a premijer naglašava da je u tome postignut dobar uspjeh. Na taj način, uz ograničenje cijena električne energije i plina, stvorene su pretpostavke za konkretne pomake u smislu smanjivanja stope inflacije. Tome je dodao i najave banaka koje će povećavati kamatne stope na štednju, a da pritom neće doći do povećanja kamatnih stopa na gotovinske i stambene kredite.  
Uoči sjednice Vlade uručeni su ugovori iz operativnih programa za romsku nacionalnu manjinu, a radi se o 17 ugovora vrijednih 730 tisuća eura za prometnu infrastrukturu, društvenih domova, domova kulture itd.  
To je potvrda uključivosti Vladine politike, kazao je premijer Plenković, i partnerske suradnje s nacionalnim manjinama u Hrvatskoj.
 
Aktualac pokazao postignuća Vlade, ali i jalovu, bezidejnu i nemaštovitu opoziciju
 

Osvrnuvši se na aktualno prijepodne kojim je prije dva dana započelo jesensko zasjedanje Sabora, premijer Plenković kazao je kako je ono bilo prigoda da članovi Vlade predstave sve ono što Vlada čini za hrvatsko gospodarstvo i građane, očuvanje standarda, strateške projekte.  "S druge strane smo imali jalovu, bezidejnu, nemaštovitu opoziciju koja nastoji, bez ikakvih argumenata, lijepiti etikete korupcije ili izdajnika", poručio je premijer govoreći o, kako je kazao, dva banalna okvira oporbe umjesto bilo kakvih konkretnih rješenja koja bi građanima pomogla u bilo kojoj sferi.  
Nakon sjednice Vlade, premijer Plenković sastat će se s glavnim tajnikom OECD-a Cormannom koji će hrvatskoj javnosti predstaviti prvi Ekonomski pregled Hrvatske.  Dva takva pregleda su nužna, pojasnio je premijer Plenković, prije donošenja konačne odluke o članstvu Hrvatske u toj organizaciji.  Od točaka s današnje sjednice izdvojio je odluku o interventnoj mjeri pomoći zbog izbijanja afričke svinjske kuge te uredbu o novom modelu financijske održivosti vrtića.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.