Plenković i Varadkar: Jako dobri bilateralni odnosi Hrvatske i Irske, nastavit ćemo razvijati trgovinske odnose

Plenković i Varadkar: Jako dobri bilateralni odnosi Hrvatske i Irske, nastavit ćemo razvijati trgovinske odnose

Hrvatski i irski premijer u Dublinu su razgovarali o bilateralnim odnosima dviju zemalja, ocijenivši ih ekstremno dobrima. Plenković je izrazio zadovoljstvo razvojem trgovinskih odnosa. "Zadovoljan sam jer je naša trgovinska razmjena u protekloj godini dosegnula visokih više od 172 milijuna eura, što je jako dobro. Imali smo i ogroman rast broja irskih turista u Hrvatskoj u 2022., a taj dobar trend se nastavlja i u 2023.", kazao je. Hrvatska i Irska snažno podupiru Ukrajinu, a ruska agresija na tu zemlju dala je novi poticaj proširenju Europske unije, ocijenili su premijeri Plenković i Varadkar.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je u  jednodnevnom službenom posjetu Irskoj, gdje se sastao s irskim premijerom Leom Varadkarom. U izjavi za medije nakon razgovora, premijer Plenković je kazao da je ruska agresija na Ukrajinu potpuno promijenila poziciju članica Europske unije, i to velikih članica, pa i samih institucija."Prije toga, moram priznati da se osjećalo svojevrsno zatvaranje tog prozora u smislu brzine, a sada se osjeća jedna otvorenost", dodao je.

Hrvatska i Irska čvrsto podržavaju Ukrajinu

Varadkar je naglasio da Irska i Hrvatska čvrsto podržavaju Ukrajinu, te da će ju podržavati koliko god to bude potrebno u njezinim naporima da osigura neovisnost, slobodu, demokraciju i pravo da sama odlučuje o svojoj budućnosti.
"Ključno je što smo se složili da je Putinova invazija na Ukrajinu utjecala na politiku susjedstva i da će zapravo ubrzati proširenje", rekao je. Podsjetio je da već dugo nijedna nova zemlja nije ušla u članstvo Unije. "Složili smo se da moramo osigurati da se zemlje poput Ukrajine, poput Moldavije, poput zemalja zapadnog Balkana dobiju europsku perspektivu, i da znaju da će im ako ispune kriterije biti omogućeno da se priključe Europskoj uniji bez odlaganja. To je nešto na čemu Irska i Hrvatska rade zajedno", naglasio je Varadkar.

Trgovinska razmjena u protekloj godini dosegnula više od 172 milijuna eura

Dvojica čelnika također su razgovarala i o bilateralnim odnosima ocijenivši ih ekstremno dobrima. "Naši su bilateralni odnosi ekstremno dobri. U Irskoj živi 18 tisuća Hrvata koji snažno doprinose irskom društvu. Oni su ovdje dobrodošli i uvijek su bili dobrodošli", rekao je Varadkar. Plenković je izrazio zadovoljstvo razvojem trgovinskih odnosa. "Zadovoljan sam jer je naša trgovinska razmjena u protekloj godini dosegnula visokih više od 172 milijuna eura, što je jako dobro. Imali smo i ogroman rast broja irskih turista u Hrvatskoj u 2022., a taj dobar trend se nastavlja i u 2023.", kazao je Plenković.  
Hrvatski i irski premijer razgovarali su i o suradnji unutar Europske unije te ocijenili da zahvaljujući toj suradnji u energetskoj politici Europa ove zime neće morati strahovati za sigurnost opskrbe energentima. 
"Ove ćemo godine imati još sigurniju opskrbu jer smo dodatno napunili skladišta plinom i naftom i pronašli alternativne izvore energije. Cijena bi mogla biti problem, ali sigurnost sigurno neće biti problem", rekao je Varadkar. 
Plenković je podsjetio da je Hrvatska osigurala subvencionirane cijene plina za građane i institucije. „U Hrvatskoj će i škole, i dječji vrtići, i fakulteti, i bolnice, i domovi za starije, i općine, i gradovi, i županije, i udruge, svi će imati tijekom zime subvencioniranu cijenu plina i subvencioniranu cijenu struje“, kazao je.

Susret s predsjednikom Higginsom i hrvatskom zajednicom u Irskoj

Po dolasku u Dublin, premijer Plenković se susreo s predsjednikom Irske Michaelom Danielom Higginsom s kojim je razgovarao o političkim i sigurnosnim izazovima za budućnost Europe. „Želimo unaprijediti bilateralne odnose Hrvatske i Irske, koje izvrsno surađuju u okviru EU-a“, objavio je Plenković na platformi X. 
Kasnije tijekom dana posjetio je irski parlament, gdje je razgovarao s predsjednicima Zastupničkog doma i Senata Seanom O Fearghailom i Jerryjem Buttimerom, a boravak u Irskoj završio je susretom s predstavnicima hrvatske zajednice u toj zemlji.

    

Izvor: Vlada/Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.