Premijer: Novim paketom mjera želimo spriječiti inflatorne pritiske i pomoći najugroženijima u hrvatskom društvu

Premijer: Novim paketom mjera želimo spriječiti inflatorne pritiske i pomoći najugroženijima u hrvatskom društvu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi za medije u ponedjeljak poručio je da Vlada priprema peti paket mjera, kojim se žele spriječiti inflatorni pritisci i pomoći najugroženijim građanima u hrvatskom društvu.

Rekao je da je parlamentarna većina podržala predloženi paket mjera na danas održanom sastanku, prvom nakon ljetne stanke. Sastanak je održan i s predsjednicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Zajednicom općina, koji su također podržali Vladin paket mjera.

Paket mjera na sjednici Vlade u četvrtak

"U sljedeća dva, tri dana finalizirat ćemo ovaj paket. Održat ćemo još konzultacije sa socijalnim partnerima te predstavnicima umirovljenika i po uobičajenoj praksi predstaviti ga na sjednici Vlade u četvrtak", rekao je Plenković.
U svakom slučaju, dodao je, cijela ova dinamika nakon ljetne stanke ide upravo onako kako smo htjeli i planirali. "Prvo, zakon o izbornim jedinicama, drugo aneks Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, treće, paket poreznih zakona i poreznih izmjena i sada cijeli paket mjera", kazao je premijer, istaknuvši da hrvatska Vlada brine kako da poveća plaće poreznim izmjenama i pomogne građanima i gospodarstvu. 
Dodao je da će paket mjera biti predstavljen na sjednici Vlade u četvrtak.

Dijalog s predstavnicima trgovačkih lanaca o cijenama proizvoda

Upitan o sutrašnjem sastanku s predstavnicima trgovačkih lanaca o cijenama proizvoda, premijer je kazao svi građani moraju ići u trgovine i kupiti temeljne proizvode koji su dio košarice. Dodao je da je riječ o dijalogu s predstavnicima trgovačkih lanaca koji nije vezan uz paket mjera, istaknuvši da su cijene rasle neovisno o uvođenju eura, a ne zbog eura, kao što neki žele lažno prezentirati u hrvatskoj javnosti. 
Upitan je li razgovarao s predsjednikom Uprave HEP-a Franom Barbarićem, premijer je potvrdio da je bio na sastancima jer je HEP jako važan u kontekstu donošenja paketa mjera u energetskoj krizi.
"Nismo razgovarali ni o čemu drugom jer radimo na paketu mjera. Sve odluke koje ćemo donositi, bit će naše, a ne isprovocirane oporbom ili medijima", ustvrdio je Plenković. 
Istaknuo je da su cijene plina i struje bile višestruko jeftinije zahvaljujući odlukama Vlade. Dodao je da će u četvrtak biti prikazani grafovi, koji će pokazati gdje se nalaze hrvatska kućanstva u usporedbi s drugim članicama Europske unije kada je riječ o cijenama plina i struje. Podsjetio je da je Hrvatska praktički izbjegla energetsku krizu, koja je u mnogim zemljama izazvala velike turbulencije.

Ministarstvo poljoprivrede 2017. sklopio ugovor s Agroproteinkom

Upitan je li u redu da tvrtka Agroproteinka, u kojoj 20 posto udjela ima ministar Gordan Grlić Radman, surađuje s Ministarstvom poljoprivrede u slučaju zbrinjavanja zaraženih svinja, premijer je kazao da je Ministarstvo poljoprivrede s tom tvrtkom sklopio ugovor 2017. "Tu konstrukciju u eter je ubacila politička sitnež  istoka Slavonije", dodao je. 
Predsjednik Vlade osvrnuo se i na predsjednika SDP-a Peđu Grbin, koji će biti kandidat za za premijersku poziciju na nadolazećim izborima.
"Sjajna mi je ova uvertira u kampanju sa štrikom oko vrata. Mislim da na taj način stavljen okvir za kampanju SDP-a. Sada će sigurno biti još jači nego što su trenutno", zaključio je Plenković. 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.