Butković: U Hrvatskoj ulaganja u prometnu infrastrukturu 3,5 milijardi eura, uglavnom u željeznicu

Butković: U Hrvatskoj ulaganja u prometnu infrastrukturu 3,5 milijardi eura, uglavnom u željeznicu

U kolovozu je inflacija porasla, ali su predviđanja da će padati u narednim mjesecima. Cijelo vrijeme ukazujemo da postoje akteri u društvu koji se nisu ponašali korektno i podizali cijene te iskoristili turističku sezonu da bi povećali svoju dobit, rekao je u emisiji A sada Vlada, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Kad je riječ o električnoj energiji, ministar je kazao da su Vladine mjere na snazi do kraja rujna, istaknuvši da se raspravlja o tome što učiniti da te mjere i dalje budu izbalansirane kako bi doprinijeli tome da inflacija ne raste.  
Dodao je kako će Vlada 14. rujna predstaviti novi paket mjera koji bi i dalje trebao štititi građane, poduzetnike i javni sektor.  Kazao je da će mjere biti snažne kao i do sada.  
"S onima koji su neopravdano dizali cijene vodit će se čvršći razgovori. Poslat ćemo određene poruke", naglasio je.  
Ministar je rekao da odluka o porezu na ekstra profit još nije donesena.
 
Hrvatska će biti uključena u dva velika prometna koridora
 
Hrvatska će biti uključena u dva velika prometna koridora, a to su Baltičko more - Jadransko more i koridor zapadni Balkan – istočni Mediteran, uz postojeća dva koridora na kojima je već Hrvatska, a to je mediteranski i koridor Rajna-Dunav. 
"Osim što idemo na ova dva koridora, idemo na izmjenu TNT mreže pa će se i neki željeznički koridori tu uključiti. Jedan je od Koprivnice do Osijeka, istarska pruga. Uključit ćemo i sve naše luke, do sada ih je bilo sedam, a sada će ih biti 15 na sveobuhvatnoj TNT mreži. Europska komisija to podržava i bitno je da to bude prihvaćeno u Vijeću Europe", istaknuo je Butković.
 
Potpisani ugovori za 22 nova vlaka
 
Dodao je kako su Hrvatskoj ulaganja u prometnu infrastrukturu 3,5 milijardi eura, uglavnom u željeznicu.  
"Pelješki most i pristupne ceste bili su kruna svih projekata, ali tu je jako puno luka, željezničkih projekata, projekata u gradskom prometu. Ulaganja će biti sve veća stoga što je promet bitan i koristimo maksimalno europska sredstva", istaknuo je.
 
Rekao je kako se ide u modernizaciju vlakova te da su potpisani ugovori s Končarom za 22 nova vlaka koji će biti isporučeni u cijelosti početkom sljedeće godine.  Butković se osvrnuo i na novi način naplate na autocestama.  
"To će biti elektronička vinjeta. Jedan je način da će kamera očitati registraciju. Račun će se obnavljati putem aplikacije, ali ostat će i modernizirani, bolji ENC. Znači, postojat će mogućnost da se na dva načina plati autocesta", pojasnio je ministar Butković.
 
Izvor: HRT/Vlada
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.