Predsjednik Milanović nakon sastanka s predsjednikom Crne Gore: Važno je da nastavite put prema Europskoj uniji

Predsjednik Milanović nakon sastanka s predsjednikom Crne Gore: Važno je da nastavite put prema Europskoj uniji

„Mi smo susjedne države i iznimno je važno je da se odnosi grade i njeguju, da se odolijeva svim mogućim hirovima dnevne politike koji u pravilu imaju učinak da pokvare odnose. Ne vidim u ovom trenutku ništa što bi moglo pokvariti odnose Hrvatske i Crne Gore, a da će tema biti i da će dolaziti spontano ili da će ih netko izmišljati – bit će ih,“ izjavio je danas predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nakon sastanka s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Milanović  smatra kako treba ubrzati pregovore Crne Gore za članstvo u Europskoj uniji. „Kako možeš biti članica NATO-a, a ne možeš premostiti sve te neslućene prepreke i postati članica Europske unije? To je stvarnost u kojoj živimo i u tom smislu imate moju podršku“, rekao je predsjednik Milanović i dodao kako „Europska unija mora samoj sebi objasniti kako je moguće da neke države - koje su prije pet ili više godina ušle u NATO - još uvijek nisu niti blizu ulasku u Europsku uniju“.

 „To je otezanje koje ne može biti objašnjeno ničim drugim nego neodgovornošću i bijegom od rješenja. Još jednom želim ponoviti ono što često ponavljam i što smatram da ima vrlo jako i faktično, a i moralno uporište: države koje su primljene u NATO - a to su Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija -  a za koje se rasteže i odvlači pregovore o njihovom ulasku u EU, u stvari se svjesno i neodgovorno žrtvuje“, rekao je predsjednik Milanović.

„U posjetu sam kod prijatelja i u svojstvu prijatelja. Mislim da je to najvažnija poruka koju danas želim kazati i Predsjedniku Hrvatske i građanima Hrvatske. Crna Gora i Hrvatska imaju prijateljske odnose“, izjavio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kojemu je službeni posjet Republici Hrvatskoj prvi posjet nakon što je izabran i u svibnju ove godine prisegnuo za predsjednika Crne Gore, a Hrvatska je prva članica Europske unije koju je  predsjednik Milatović službeno bilateralno posjetio.

 „Naši odnosi su prijateljski  i saveznički odnosi u okviru NATO-a. To savezništvo pruža jednu dobru platformu za daljnji poticaj međudržavne suradnje. Cijenimo podršku koju Republika Hrvatska pruža Crnoj Gori kada je u pitanju naš put prema Europskoj uniji“, rekao je crnogorski predsjednik Milatović dodavši kako bi što skorije članstvo Crne Gore u Europskoj uniji bio jako dobar i pozitivan signal prema ostalim državama regije. Kazavši kako Crna Gora ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima s Republikom Hrvatskom, čestitao je Hrvatskoj „na svemu dobrom što je učinjeno u prethodnom periodu, deceniji članstva u Europskoj uniji te skorom ulasku u Schengen i Eurozonu jer su to veliki koraci od kojih mi kao susjed možemo dodatno  naučiti“.

 U izjavi za medije crnogorski Predsjednik iznio je i svoju želju da , nakon formiranja nove crnogorske vlade, što prije vidi i „povijesno važnu prvu zajedničku sjednicu vlada Crne Gore i Republike Hrvatske u okviru koje bi se diskutiralo i rješavalo dodatno sve one stvari koje bi bile dobar temelj unapređenja naših odnosa“.  Za hrvatsku nacionalnu manjinu u Crnoj Gore kao i za crnogorsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj rekao je kako daju dodatni doprinos odnosima dviju država. „Drago mi je što hrvatska zajednica ima svog predstavnika u novom sazivu Skupštine Crne Gore i mislim da je to jedan dobar put. Mislim da će partija koju predstavlja gospodin Vuksanović biti dio naredne crnogorske Vlade“, rekao je Predsjednik Crne Gore.

 Upitan u vezi školskog broda Jadran, kojeg Crna Gora smatra svojim vlasništvom, predsjednik Milanović je rekao kako je „nevjerojatno kakva jagma postoji za brodovima iz doba Josipa Broza“. „Možda treba naći neko rješenje da se zajednički financira. Nadam se da postoji neko rješenje koje vodi računa o troškovima jer je njegovo održavanje skupo za pojedinačne države“, dodao je. Novinare je zanimalo je li razgovarao sa zastupnikom Hrvatske građanske inicijative u Skupštini Crne Gore Adrianom Vuksanovićem o formiranju nove crnogorske vlade, Predsjednik je naglasio kako nije razgovarao s njime jer „nije da me se ne tiče, ali ne sudjelujem u tome“. 

 Na pitanje o formiranju nove crnogorske vlade, predsjednik Milanović je rekao: „Smatram kako je za Crnu Goru bitno da ima stabilnu vlast, da nastavi putem ka Europskoj uniji. Nema tu velike mudrosti jer to je vaše opredjeljenje i vaš pravac. Mi ćemo vam na tom putu pomoći koliko možemo. Vidim na temelju vaših nastupa i govora kako su NATO i EU vaše primarno opredjeljenje iako to nije bilo potpuno jasno prije nekog vremena“, istaknuo je predsjednik Milanović.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.