Predsjednik Milanović sudjelovao na 56. Iločkoj berbi grožđa

Predsjednik Milanović sudjelovao na 56. Iločkoj berbi grožđa

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u petak na svečanom programu 56. Iločke berbe grožđa. U svom govoru, predsjednik Milanović istaknuo je bogatu povijest i tradiciju vinogradarstva u Iloku te pohvalio visoku razinu znanja, tehnologije i vještina koje su prisutne već stoljećima. „Ovo je kraj u kojem je, osim možda na još dva mjesta u Hrvatskoj, oduvijek postojalo znanje o vinu i o cijelom procesu proizvodnje”, kazao je Predsjednik i pohvalio iločke vinare jer Ilok nudi izvanredna vina. „Ono što vam želim jest da to vino skuplje prodate. Da prodate priču, proizvod i sadržaj te da od toga živite i zarađujete novac“, poručio je predsjednik Milanović.

 Predsjednik se također osvrnuo na kulturno bogatstvo iločkog kraja i istaknuo da je Ilok mjesto gdje se kultura, običaji i nasljeđe starosjedilaca sjedinjuju s tradicijom doseljenika iz različitih dijelova Hrvatske i BiH, stvarajući jedinstvenu i raznoliku zajednicu. „Zato je posebna radost i zadovoljstvo bilo gledati ove djevojke i jednog mladića iz Rame, iz kraja iz kojeg ja vučem direktno porijeklo jer to je sve jedna hrvatska kolijevka i vidjeti ove nošnje i ove naglaske sve to podsjeća na dijelove Dalmacije na koje se to prenijelo i živi još dan danas. A vjerujem i ovdje u Iloku“, kazao je predsjednik Milanović.

 Na području Iloka tradicionalno se, po 56. put, održava „Iločka berba grožđa“. Manifestacija traje od 1962. godine, a održava se s ciljem očuvanja kulturne baštine i promicanja iločkog vinogorja i vinarstva, te promoviranja ovog područja kao vinarske destinacije prepoznatljive ne samo na području Republike Hrvatske nego i u svijetu. Berba grožđa proizašla je iz starog srijemsko-slavonskog običaja okupljanja u vrijeme početka berbe sa svrhom čuvanja vinograda, slavljenja dobre godine i uroda te druženja. Uz atraktivne turističke sadržaje, manifestacija nudi također i mnoštvo zabavnih, kulturnih, sportskih i drugih događanja, kao što su programi i radionice za najmlađe.

 Osim predsjednika Milanovića Iločane i njihove goste na svečanosti pozdravili su gradonačelnica grada Iloka Marina Budimir i Župan vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić. Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.