Grlić Radman na Gymnichu: Hrvatska nudi svoje luke za izvoz iz Ukrajine

Grlić Radman na Gymnichu: Hrvatska nudi svoje luke za izvoz iz Ukrajine

Hrvatska nudi svoje luke za izvoz ukrajinskih žitarica putem Koridora solidarnosti te trenutno proširuje njihove kapacitete, rekao je u Toledu u Španjolskoj ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Europski šefovi diplomacije okupljaju se u Toledu u neformalnom formatu Gymnich, a pridružio im se i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. 

Grlić Radman rekao je kako će na susretu naglasiti hrvatski doprinos Koridorima solidarnosti između EU-a i Ukrajine.

„Moramo učiniti više kako bi doveli ukrajinsko žito do zemalja suočenih s nesigurnošću hrane, posebice u Africi”, istaknuo je ministar. 

Hrvatska tu, dodao je, nudi svoje luke, prvenstveno luke Rijeka, Split, Ploče te naravno Vukovar na Dunavu. "Trenutno radimo na proširenju naših kapaciteta", rekao je Grlić Radman.

Međunarodna konferencija o razminiranju Ukrajine u Zagrebu 11. i 12. listopada

Najavio je da će na susretu govoriti i o međunarodnoj konferenciji o razminiranju koju Hrvatska organizira u Zagrebu 11. i 12. listopada. 

„Veliki dijelovi ukrajinskog teritorija su prekriveni minama. Što se prije oni očiste, to će prije Ukrajina vratiti svoju ekonomsku aktivnost”, naglasio je. 

Ministar će spomenuti i novi hrvatski paket vojne pomoći Ukrajini, naglasivši kako će Hrvatska nastavljati pomagati u skladu s ukrajinskim potrebama i našim sposobnostima. Novi paket pomoći iznosit će 30 milijuna eura, čime će ukupna hrvatska pomoć od početka rata narasti na 190 milijuna eura. 

Ministri će u Toledu razgovarati i o posljedicama državnog udara u Nigeru, kao i o općenitom pristupu Africi nakon što je u srijedu vojska izvela državni udar i u Gabonu.

Intenzivirani politički dijalog Hrvatske i Španjolske

Grlić Radman se dan ranije susreo sa španjolskim kolegom Joseom Manuelom Albaresom, izrazivši zadovoljstvo intenziviranjem političkog dijaloga dviju zemalja s obzirom na učestale bilateralne posjete na najvišim razinama, kako na ministarskim razinama, tako i na razini predsjednika vlada. 

Neformalni sastanci ministara vanjskih poslova država članica EU-a održavaju se dva puta godišnje i odvijaju se u državi članici koja predsjedava Vijećem Europske unije, trenutno Španjolskoj.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.