Premijer na Hrvatskom vojnom učilištu: Imat ćemo ratno zrakoplovstvo kao nitko u ovom dijelu Europe

Premijer na Hrvatskom vojnom učilištu: Imat ćemo ratno zrakoplovstvo kao nitko u ovom dijelu Europe

Hrvatska će iduće godine imati najjače ratno zrakoplovstvo u ovom dijelu Europe zahvaljujući realizaciji ulaganja u francuske višenamjenske borbene Rafale, a dodatna ulaganja potrebna su ratnoj mornarici, rekao je premijer Plenković na svečanosti otvorenja Kongresnog centra na Hrvatskom vojnom učilištu ''Dr. Franjo Tuđman''. Ministar obrane Banožić kazao je da je novi Kongresni centar vrijedan 7,5 milijuna eura.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti otvorenja Kongresnog centra na Hrvatskom vojnom učilištu ''Dr. Franjo Tuđman''. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić.

Iduće će se godine u potpunosti promijeniti strateški položaj Hrvatske, u obrambenom i sigurnosnom smislu, zahvaljujući ulaganju koje se čeka više desetaka godine, a riječ je o višenamjenskim borbenim avionima, rekao je premijer u prigodnom govoru. Isporuka prvih aviona očekuje se u proljeće sljedeće godine.

"Tako snažno, moderno, suvremeno, sposobno ratno zrakoplovstvo, između Njemačke i Grčke, u ovom dijelu Europe, praktički neće imati nitko", naglasio je Plenković.

Nikad veći proračun za obranu

Proračun za obranu, s malo više od milijardu eura, nikad nije bio veći, a nakon novih ulaganja u ratno zrakoplovstvo, slijede i ona u ratnu mornaricu, najavio je. "Jačanje ratne mornarice je segment u koji moramo dodatno ulagati kako bi osnažili naš položaj kao pomorske, mediteranske zemlje", dodao je.

Premijer je istaknuo da je Hrvatska vojska pokazala snagu i sposobnost tijekom poplava u Sloveniji i požara Grčkoj s obzirom da je bila među prvima koja im je poslala kanadere i helikoptere. Osim na pomoć Sloveniji i Grčkoj, podsjetio je i na pomoć ratom pogođenoj Ukrajini, ukupne vrijednosti oko 200 milijuna eura.

"Vlada je zauzele principijelan stav, stav zemlje koja je sama bila žrtva agresije, koja se sama izborila za svoju slobodu, samostalnost i poštivanja temeljnih načela međunarodnog prava", rekao je Plenković.

Novi kongresni centar vrijedan 7,5 milijuna eura

Otvaranje novog kongresnog centra na Hrvatskom vojnom učilištu koštalo je 7,5 milijuna eura, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Vojnici su dobili nove, kvalitetno opremljene prostore za održavanje znanstvenih skupova i stručnih konferencija, to je nova etapa razvoja vojnog obrazovanja.

"Cilj nam je da naše sveučilište postane jedno od najboljih i najmodernijih kampusa kako bi se dogodila još veća afirmacija Hrvatske vojske na međunarodnoj sceni, s ciljem stvaranja još boljih uvjeta naših kadeta i nastavnog osoblja", poručio je ministar.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.