Ministar Banožić s kadetima u MORH-u: Kruna postignuća na putu koji ste izabrali je biti časnik HV-a

Ministar Banožić s kadetima u MORH-u: Kruna postignuća na putu koji ste izabrali je biti časnik HV-a

Ministar obrane Mario Banožić uručio je u četvrtak 31. kolovoza, rješenja u prijemu u djelatnu vojnu službu, značke škole i časničke bodeže kadetima 16. i 17. naraštaj, na svečanosti koja je održana u Domu HV „Zvonimir“ u Zagrebu.

U djelatnu vojnu službu bit će primljeno 70 kadeta (od čega su 24 kadetkinje) koji su uspješno završili obrazovanje na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“.Tom prigodom, ministar Banožić čestitao je kadetima i istaknuo kako prijem u djelatnu vojnu službu predstavlja krunu postignuća na putu koji su izabrali, a on je biti časnica ili časnik Hrvatske vojske.„Upravo vam znanje omogućava da se u izazovnim situacijama znate postaviti na ispravan način, znanje je to koje donosi prevagu i pobjedu, neovisno o situaciji u kojoj se nalazimo“, rekao je ministar i posebnu zahvalu uputio obiteljima mladih hrvatskih časnika na podršci koju su im dali na njihovom vojničkom putu.

Ministar Banožić pritom je istaknuo kako je vojnički poziv po mnogočemu jedinstven: „To je poziv koji traži odricanja, fokusiranost, brze odluke, sve ono čemu mogu odgovoriti samo vrhunski obučene, educirane i motivirane časnice i časnici“.

U svom obraćanju, ministar je naglasio i snažne iskorake koje je u pogledu modernizacije i opremanja Hrvatske vojske napravila Vlada Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem. „Imamo najveća ulaganja u obranu od Domovinskog rata i samo dobro opremljena Hrvatska vojska može biti vjerodostojno, čvrsto uporište za zaštitu i obranu nacionalnih interesa. Sva moćna tehnika koju nabavljamo, od Rafala, Black Hawkova, Patrija i Bradleya, bila bi ništa nego gola tehnika bez vas, mladih ljudi, bez vaših motiva, bez vašeg znanja i sposobnosti. Čovjek je središte obrambenog sustava, a za zadovoljan i vješt vojnik temeljna je snaga moderne Hrvatske vojske kakvu gradimo za generacije koje dolaze“, poručio je.

Načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj ovom je prilikom kazao kako je današnji dan dokaz velikog truda i ulaganja kadeta u vlastito obrazovanje: „Sada odlazite u svijet vojničke stvarnosti, odlazite u postrojbe gdje ćete svojim znanjima voditi vojnike koji će vam biti dani na povjerenje i upotrebljavate svu vojnu tehniku“.

Također, istaknuo je kako je potrebno kontinuirano učiti iz novih vojnih spoznaja i suočavati se sa svim suvremenim izazovima. Na kraju, načelnik Hranj poželio im je puno sreće na njihovom daljnjem vojničkom putu.Nakon uspješnog završetka studija kadeti postaju pripadnici Oružanih snaga, dodjeljuje im se prvi časnički čin poručnik, uručuju im se rješenja o prijemu u djelatnu vojnu službu i raspoređuju se na mjestima prvih časničkih dužnosti u postrojbama Oružanih snaga.

 Foto: MORH/ F. Klen

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.