Otvaranje pristupnih pregovora između Europske unije i Bosne i Hercegovine očekuje se krajem ove ili početkom iduće godine

Otvaranje pristupnih pregovora između Europske unije i Bosne i Hercegovine očekuje se krajem ove ili početkom iduće godine

Otvaranje pristupnih pregovora između Europske unije i Bosne i Hercegovine očekuje se krajem ove ili početkom iduće godine, rekao je ministar europskih i vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.„Možemo očekivati početak pristupnih pregovora između BiH i EU, ako ne do kraja ove, što bi bilo najbolje, onda sigurno početkom iduće godine”, kazao je Grlić Radman u izjavi novinarima na Bledskom strateškom forumu. 
Ministar je kazao da je to bio hrvatski prijedlog na zadnjem Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje u srpnju te da Hrvatska očekuje pozitivna izvješća Europske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana.
BiH je dobila status kandidata za članstvo u prosincu prošle godine. 
Grlić Radman je rekao kako je bilo važno poslati tako snažnu poruku i dodao da zemlje zapadnog Balkana do te godine mogu značajno napredovati.
Ministar se dotaknuo i Crne Gore u kojoj traje kriza oko formiranja vlasti. Kazao je kako ta zemlja mora pokazati da je opredijeljena za proeuropske vrijednosti ne samo u svojim deklaracijama, nego i svojim djelima, podsjetivši da je posljednje poglavlje u pregovorima zatvorila još za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom 2020. godine. 

Izvor: Hina/Vlada
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.