Bačić u Petrinji: Do kraja mjeseca kontejnerska naselja će biti prazna

Bačić u Petrinji: Do kraja mjeseca kontejnerska naselja će biti prazna

Do kraja kolovoza očekuje se da će svi korisnici kontejnerskih naselja u Petrinji biti iseljeni u prikladnije i komfornije stanove, najavio je tijekom obilaska petrinjskih gradilišta potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. Apelirao je na preostale korisnike stotinjak kontejnera da se ne ustručavaju ući u obnovljene stanove, koje će koristiti do završetka obnove njihovih stambenih prostora. Bačić je izrazio zadovoljstvo dinamikom obnove te najavio da će uskoro biti raspisano 975 natječaja javne nabave za obnovu stambenih prostora. 
"Koristim priliku da pozovem sve hrvatske građevinare da se jave i uključe u obnovu, jer nam je cilj što brža obnova objekata nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa. Iseljavanjem korisnika kontejnerskih naselja dio tih prostora bi se mogao iskoristiti za postavljanje visokoenergetskih mobilnih drvenih kućica čija je nabavka i montaža već u tijeku", rekao je ministar. Dodao je kako je jedan od 11 modela stambenog zbrinjavanja stradalnika i smještaj u višestambene zgrade, te je u Petrinji pred završetkom njih osam, sa 125 stanova. Bačić je prije obilaska gradilišta održao sastanak s predstavnicima Grada Petrinje, na kojem su razmatrane sve investicije koje su u tijeku na području tog grada.

Nastavak radova na osnovnoj školi

Obnova središta grada sa 67 zgrada i obiteljskih kuća u povijesnoj gradskoj jezgri povjerena je gradu, a Ministarstvo će pomoći kako bi se dinamika radova ubrzala, rekao je. Dogovoren je i nastavak radova na izgradnji zgrade Prve osnovne škole u Petrinji u suradnji mađarske vlade s Ministarstvom znanosti i Gradom Petrinjom. Obnova privatnih zgrada u Petrinji u tijeku je na 270 gradilišta i dio ih je u visokoj fazi dovršenosti, pa će ih petnaestak biti dovršeno za tjedan ili dva. U tijeku su nabave za 422 gradilišta, a idući tjedan se raspisuju nove. Petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes dodala je da je jučer na sjednici Gradskog vijeća jednoglasno usvojena odluka o prijenosu sredstava za završetak izgradnje Prve osnovne škole. "Veseli nas što će početkom drugog polugodišta u novoj školskoj godini, učenici krenuti u novu školu", rekla je Komes.

Ministar Bačić obišao gradilište osam višestambenih zgrada

Branko Bačić je nakon radnog sastanka u Strašniku nedaleko Petrinje, posjetio gotovo završenu zamjensku kuću obitelji Marinović. Građevinski radovi na kući s 55 četvornih metara stambenog prostora su završeni i počinje njeno opremanje. Ivan Marinović je kazao kako je zadovoljan radovima koje je i osobno svakodnevno nadgledao. Ministar je obišao i gradilište osam višestambenih zgrada sa 128 stanova. Riječ je o dva projekta sa po četiri zgrade. Ugovorena vrijednost jednog projekta je 6,1 milijun eura, a drugog 7,3 milijuna eura, a financiraju se iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije. Kako kažu građevinari, preostali su još manji unutarnji radovi i uređenje okoliša. 
Na području Sisačko-moslavačke županije gradi se još osam višestambenih zgrada, a u planu je izgraditi ukupno 36 takvih objekata.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.