Ministar Banožić na godišnjoj raščlambi rada vojnih izaslanika RH

Ministar Banožić na godišnjoj raščlambi rada vojnih izaslanika RH

Ministar obrane Mario Banožić nazočio je otvaranju godišnje raščlambe rada vojnih izaslanika i vojnih savjetnika RH te predstavnika u Stalnom predstavništvu RH pri NATO-u i EU-u koja je započela u Ministarstvu obrane 22. kolovoza 2023. godine. Ministar Banožić istaknuo je važnost vojno-diplomatske mreže koja svojim djelovanjem promiče interese Republike Hrvatske u inozemstvu i međunarodnim organizacijama. „Drago mi je što vam ovom prilikom mogu zahvaliti na zalaganju i predanosti i što svakodnevno časno i dostojanstveno predstavljate Republiku Hrvatsku“, rekao je ministar vojnim izaslanicima, pomoćnicima vojnih izaslanika i svim okupljenim pripadnicima Hrvatske vojske koji raspoređeni na dužnostima u inozemstvu.

 Istaknuo je kako su danas, u svijetlu aktualnih sigurnosnih izazova u svijetu, kada se snažno preispituje postojeća globalna sigurnosna arhitektura, vojna diplomacija i međunarodna obrambena suradnja iznimno značajna područja.

 U tom smislu, ministar je rekao, osvrnuvši se na rat u Ukrajini, kako je ta najveća sigurnosna kriza na europskom tlu od Drugog svjetskog rata ujedno postala pokretač produbljivanja međunarodnih odnosa te intenziviranja suradnje s partnerima i saveznicima u cilju zajedničkog jačanje sposobnosti.  „Važno je naglasiti kontinuiranu i sveobuhvatnu bilateralnu pomoć naše Vlade Ukrajini od samog početka ruske agresije, a koja obuhvaća diplomatsku, političku, humanitarnu i tehničku pomoć“, istaknuo je ministar. 

 Također, ministar je spomenuo NATO Summitu u Vilniusu koji je održan u srpnju na kojem su potvrđene aktivnosti prilagodbe savezničkog postava odvraćanja i obrane, adaptiranja zapovjedne strukture te uspostave triju Regionalnih planova.

 „Paralelno s adaptacijom postava NATO-a, Hrvatska nastavlja s angažmanom  u inozemstvu davanjem doprinosa misijama i operacijama u potpori jačanju mira te jačanja kolektivne sigurnosti“, istaknuo je u tom kontekstu aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj i Litvi, aktivnost Ojačane budnosti u Mađarskoj te operaciju KFOR koja je i dalje operacija sa najvećim doprinosom Hrvatske vojske.

Naglasio je važnosti intenziviranja i produbljivanja suradnje RH sa strateškim partnerima i dugogodišnjim saveznicima te sa susjednim državama. U tom smislu istaknuo je da je potpora Hrvatske Kosovu i BiH kontinuirana te kako će takva ostati i dalje.

 U svom izlaganju ministar se osvrnuo na kontinuirano ulaganje u modernizaciju i opremanje svih grana Hrvatske vojske što je omogućeno prije svega kontinuiranim rastom obrambenog proračuna. „ I u 2024. nastavljamo trend rasta ulaganja u obranu. Prema prijedlogu Vlade obrambeni proračun za 2024. biti uvećan za 62,5 milijuna eura u odnosu na 2023.“, rekao je istaknuvši kako se nastavlja raditi na ispunjavanju smjernice od najmanje 2% BDP-a ulaganja u obranu, te zadržavanju već dostignute smjernice od 20% obrambenih izdvajanja za opremu i modernizaciju.

 Godišnju raščlambu otvorila je ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Dunja Bujan Šujster, a prigodno se obratio i zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković koji su također vojnim izaslanicima zahvalili na trudu i doprinosu u promicanju hrvatskih interesa uz inozemstvu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.