Župan Matija Posavec zahvalio službama Civilne zaštite ma pomoći prilikom poplave koja je zadesila Međimursku županiju

Župan Matija Posavec zahvalio službama Civilne zaštite ma pomoći prilikom poplave koja je zadesila Međimursku županiju

Međimurska županija jedna je od ugroženijih županija u Hrvatskoj po pitanju poplava, s obzirom da to da je smještena između dviju rijeka – Mure i Drave koje prilikom visokih vodostaja prijete izlijevanjem iz korita. Zbog obilnih padalina i povijesno visokih vodostaja rijeke Mure i Drave proteklog vikenda, diljem Međimurske županije sve službe Civilne zaštite pokazale su iznimnu spremnost reagiranja na izvanredne događaje na čemu im je danas čestitao i zahvalio župan Međimurske županije Matija Posavec i zamjenik župana Josip Grivec ujedno i načelnik županijskog stožera Civilne zaštite.

Naime, unatoč povijesno visokom vodostaju i protocima rijeke Mure i Drave, u Međimurskoj županiji nisu zabilježene ugroze prema stanovništvu ili pak značajne štete na obiteljskim i gospodarskim objektima, što je još samo jedan pokazatelj kako se pravilno i stručno postupa u izvanrednim događajima.

U ponedjeljak, 7. kolovoza 2023. godine, u jutarnjim satima rijeka Mura je prema očekivanjima i najavama, srušila rekordni vodostaj iz 2014. godine, te je Mura u 5 sati dostigla svoj novi maximum i on je iznosio 543 cm, s protokom od 1417 m³/s. Dok je na rijeci Dravi također u ponedjeljak, u 20 sati izmjeren najveći vodostaj od 550 cm.

Zahvalu svim sudionicima Civilne zaštite na neizmjernoj stručnosti, brojnim članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava, volonterima ali i mještanima koji su zajedničkim snagama, dobroj međusobnoj komunikaciji i koordinaciji pomogli što je ova zaista opasna situacija kroz Međimurje prošla na najbolji mogući način, zahvalio je župan Posavec pritom dodavši kako šteta ima, no da su kuće, imovina, ali i gospodarske zgrade u velikoj mjeri obranjene te da će se štete na poljima sanirati. „Pokazalo se da ovaj sustav izgradnje i višegodišnje ulaganje u nasipe te održavanje kanala u Međimurskoj županiji opravdava svoju svrhu. Da toga nije bilo, štete koje bi trebalo sanirati bile bi puno veće i one bi se trebale sanirati iz državnog proračuna“, rekao je župan te naglasio kako se na kraju svega, u trenutku kada je većina izvanrednih i redovnih obrana od poplava na rijekama Muri i Dravi ukinuta, možemo osvrnuti iza sebe i biti ponosni na posao koji je zajedničkim snagama uspješno obavljen.

Župan Posavec, direktoru Rezu posebno zahvalio na angažmanu tijekom najtežih dana u kojima su prijetile Mura i Drava!

Direktor VGO za Muru i gornju Dravu pri Hrvatskim vodama Milan Rezo, rekao je da su apsolutno svi u tom vodnogospodarskom odjelu bili angažirani u obrani od poplave „Naša zadaća je braniti sva materijalna dobra – zdravlje i živote ljudi, postoje štete, ali ono što je najvažnije nitko od ljudi nije stradao u ovoj poplavi“, kazao je Rezo te istaknuo kako se u ovom trenutku ulaže 3,7 milijuna eura u izgradnju novog nasipa u Pušćinama, te da je izdana građevinska dozvola za nastavak gradnje nasipa prema Gornjem Hrašćanu duljine 2,5 km, nakon čega će svi stanovnici Općine Nedelišće biti mirniji i sigurniji.

Na terenu su bile angažirane sve operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite, od čega više od 300 vatrogasaca koji su uz brojne volontere i mještane bili na pomoći svim građanima „Vatrogasci su odradili veliki posao i još jednom dokazali da su važna sastavnica sigurnosti“, rekao je zapovjednik vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić.

Načelnik Svetog Martina na Muri Martin Srša zahvalio je svim sudionicima Civilne zaštite koji su svojim savjetima i resursima pomogli u organizaciji obrane od poplave „Svaka grančica i svako stablo koje je nosila nabujala Mura iz Austrije i Slovenije, uz najveći vodostaj u povijesti prvo je ušlo na područje općine Sveti Martin na Muri“, rekao je načelnik te istaknuo da bez ovakve sinergije i suradnje na višim instancama, županijske vlasti ne bi mogle sačuvati ovaj prostor od nadiranja vode 

Zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec kazao je kako su i ovaj put Stožer civilne zaštite Međimurske županije sa svim njegovi dionici pokazali izrazitu spremnost i stručnost u reagiranju na ovakve prirodne nepogode.

Međimurska županija još jedanput zahvaljuje Vatrogasnoj zajednici Međimurske županije, Hrvatskim vodama, Centru 112, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – Stanica Čakovec, Policijskoj upravi međimurskoj, Županijskoj upravi za ceste, Hrvatskoj elektroprivredi, svim dobrovoljnim vatrogasnim društvima, volonterima i mještanima što su pokazali iznimnu stručnost te zajedništvo kada je ono bilo najpotrebnije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.