Premijer na sjednici Vlade: Inflacija je najniža od ožujka 2022., očekujemo od svih da budu racionalni pri formiranju cijena

Premijer na sjednici Vlade: Inflacija je najniža od ožujka 2022., očekujemo od svih da budu racionalni pri formiranju cijena

U uvodnom dijelu sjednice Vlade, održane 2. lipnja, premijer Plenković osvrnuo se na najnovije podatke DZS-a o gospodarskom rastu od 2,8 posto u prvom kvartalu, istaknuvši kako on pokazuje da će ukupni rast biti i viši od očekivanog. Istovremeno je jasan trend opadanja inflacije na mjesečnoj bazi. Najavio je i sastanak s predstavnicima sindikata, a osvrnuo se i na jučerašnju odluku Visokog suda u Ndoli koji je oslobodio osam hrvatskih državljana, koji su u Zambiji proveli šest mjeseci. Otvarajući današnju, 222. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu. Od gospodarskih tema izdvojio je najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku o gospodarskom rastu u prvom kvartalu od 2,8 posto.  Dodao je da se iz dosadašnjeg iskustva može zaključiti da će rast i u drugom, pa i trećem i četvrtom kvartalu biti itekako dobri i da će ukupni rast biti i viši od očekivanog.  
Inflacija u svibnju je iznosila 7,9 posto, što je značajno smanjenje u odnosu na travanj, a isto tako to je najniža inflacija od ožujka 2022. Vidi se, dodao je premijer Plenković, jasan trend opadanja inflacije na mjesečnoj bazi. 
Posebno je istaknuo da je najmanji utjecaj na inflaciju cijena energenata, upravo zato što je Vlada donosila mjere koje su praktički zamrznule cijenu plina i struje te smanjile cijene naftnih derivata.  
Vlada je, istaknuo je, dala svoj doprinos da se inflacija obuzda te stoga očekuje od svih da se ponašaju racionalno pri formiranju cijena.

Pronaći ćemo rješenje s kojim će svi biti zadovoljni
 
Najavio je da će se u ponedjeljak održati sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća, a u sklopu toga i poseban sastanak s predstavnicima sindikata.  Proteklih dana, dodao je, s brojnim predstavnicima sindikata razgovaraju gotovo svi članovi Vlade koji su nadležni za pojedine skupine. "Mislim da ćemo, u duhu zajedničkog razumijevanja i dogovora s našeg zadnjeg sastanka od prije tjedan dana, pronaći rješenje s kojim ćemo svi skupa biti zadovoljni, u kontekstu donošenja novog Zakona o plaćama u državnim i javnim službama", poručio je.  
Od ostalih tema izdvojio je testiranje sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama, koje kreće od sutra, a provodi ga Ministarstvo unutarnjih poslova, a građani će na svoje mobitele dobiti SMS poruke. Od međunarodnih aktivnosti izdvojio je sudjelovanje na sastanku na temu globalne sigurnosti u Bratislavi, na kojem su glavne teme bile Ukrajina i energetska sigurnost.   Jučer je održan drugi sastanak Europske političke zajednice u Moldovi, a premijer je kazao kako takav paneuropski skup, koji čini 51 zemlja, u okolnostima ruske agresije na Ukrajinu daje prigodu za približavanje zajedničkih stajališta i  budućih poteza što većem broju zemalja.  Glavne teme skupa bile su sigurnost, energetika i povezivost.
 
Štitili smo prava i interese svojih državljana tijekom suđenja u Zambiji, nadamo se njihovom što skorijem povratku
 

Osvrnuo se i na jučerašnju odluku Visokog suda u Ndoli koji je oslobodio osam hrvatskih državljana, koji su u Zambiji proveli šest mjeseci.  
Sutkinja je, kazao je premijer, u svojoj odluci navela da nije dokazano da su hrvatski državljani počinili kazneno djelo trgovine djecom kao što nije dokazano ni da su dokumenti o posvojenju lažni.  
"Od trenutka njihovog pritvaranja pa do završetka sudskog postupka, hrvatska je država štitila prava i interese svojih državljana. To smo činili pružajući im potrebnu konzularnu pomoć i štiteći njihovo pravo na pošteno i nepristrano suđenje i humano postupanje", naglasio je premijer Plenković.   Pritom je, prije svega, poštovan hrvatski Ustav, relevantni međunarodni propisi te zambijsko pravosuđe.   "Osim prava hrvatskih državljana, štitili smo i prava četvero djece koja su prošla postupak i stekla hrvatsko državljanstvo", dodao je.  
Izvijestio je da se u ovom trenutku, koliko mu je poznato, vode daljnji administrativni postupci u vezi s djecom i izrazio nadu da će se što skorije svi vratiti u Hrvatsku.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.