Predsjednik Milanović u Svetoj Nedelji: Hrvatska se mora izboriti za poziciju u kojoj će biti jača i neovisnija o tuđem novcu

Predsjednik Milanović u Svetoj Nedelji: Hrvatska se mora izboriti za poziciju u kojoj će biti jača i neovisnija o tuđem novcu

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje povodom obilježavanja Dana Grada.

 Tom je prilikom istaknuo da je od ulaska Hrvatske u Europsku uniju prošlo 10 godina te je potrebna realna procjena napretka zemlje u tom razdoblju. Predsjednik  Milanović je kazao da je članstvo u Europskoj uniji bio jedini izbor, ali da je važno sagledati postignuća te im pristupiti objektivnije. „Sada je vrijeme da vidimo je li uistinu od ulaska u EU sve super, pritom zadržavajući svijest da je to bio jedini izbor. Kada imaš jedan izbor to nije dobro, međutim, mi bismo ponovno to odabrali, ali svemu tome moramo prići na jedan trezveniji način“ kazao je.

 Predsjednik Republike je pohvalio Grad Svetu Nedelju zbog uspješnog privlačenja sredstava iz europskih fondova i istaknuo kako bi centrala vlast trebala slijediti primjer grada s obzirom da država zaostaje u tome. Međutim, upozorio je da je vrijeme za razvoj uz financijsku potporu Europske unije ograničeno te da postoji opasnost da se Hrvatska uskoro smatra prerazvijenom za takve fondove. „Mi ćemo, ako se nastavimo ovako razvijati, do kraja ovog desetljeća izgubiti pravo na europske fondove jer ćemo navodno biti prerazvijeni za njih, sve ide u tom pravcu“ naglasio je i dodao kako projekti financirani europskim sredstvima ne osiguravaju dugoročni financijski prosperitet.

 Upozorio je, također, na opasnost da se Hrvatska nađe u situaciji kao i druge europske države koje su izgubile pravo na financijsku potporu jer su postale prerazvijene. Stoga je Predsjednik Milanović naglasio potrebu za materijalizacijom i pravilnim korištenjem europskih fondova kako bi se osigurao dugoročni razvoj zemlje. „Kada prestane dotok novca iz fondova EU prijeti nam opasnost da se nađemo u situaciji kao i neke druge države, a to je da se potrošilo što se imalo i nakon toga te tretiraju kao odraslu osobu i nemaš više prava na dječji dodatak jer ovo što sada primamo je dječji dodatak. To nas čeka“ poručio je.

 Predsjednik je, nadalje,  istaknuo da se suočavamo s izazovima poput svjetskih promjena, nestabilnosti i skuplje energije te da će za održivi razvoj biti potrebna pristupačna i dostupna energija. Govor je zaključio izražavajući svoju predanost brizi o hrvatskim problemima. „Na meni je da pokušam brinuti o hrvatskim problemima i brigama zajedno s onima koji to žele. Moramo se izboriti za poziciju u kojoj ćemo biti jači i neovisniji, u kojoj nećemo ovisiti o tuđem novcu. Problemi ostaju, a riješiti ih nećemo na način da svi šutimo“ naglasio je.

 Uz predsjednika Milanovića bio je savjetnik Predsjednika Republike za energiju i klimu Julije Domac.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.