Čestitka predsjednika Sabora Jandrokovića u povodu obilježavanja 30. svibnja - Dana državnosti

Čestitka predsjednika Sabora Jandrokovića u povodu obilježavanja 30. svibnja - Dana državnosti

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske u kojoj stoji:  „Uime Hrvatskoga sabora i osobno svim hrvatskim građankama i građanima, Hrvaticama i Hrvatima diljem svijeta čestitam Dan državnosti! 

Na današnji se dan prisjećamo konstituiranja prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora. Tomu su prethodili prvi slobodni, neposredni i višestranački izbori, omogućivši da u Sabornicu uđu zastupnici s istinskim političkim povjerenjem vlastitog naroda. U hrvatskom kolektivnom sjećanju 30. svibnja 1990. godine ostaje povijesnom polazišnom točkom s koje smo krenuli u stvaranje suverene i neovisne Hrvatske, a time i oživotvorenje snova generacija Hrvatica i Hrvata. 

Ovog se Dana državnosti s posebnim ponosom osvrćemo na putovanje dugo 33 godine: od konstituiranja prvog višestranačkog Sabora i referenduma o državnoj samostalnosti, preko međunarodnog priznanja i pobjede u Domovinskom ratu do danas, kada je naša Hrvatska u potpunosti teritorijalno povezana Pelješkim mostom i u cijelosti integrirana u euroatlantske političke, sigurnosne i gospodarske strukture. Članstvo u Europskoj uniji, schengenskom prostoru, europodručju i Sjevernoatlantskom savezu našu Domovinu i društvo nesumnjivo čini snažnijima, sigurnijima i otpornijima. Današnja je Hrvatska stoga spremnija i sposobnija uspješno odgovoriti na postojeće i nadolazeće globalne izazove: od političkih, sigurnosnih i gospodarskih do onih povezanih s ubrzanim razvojem novih tehnologija, klimatskim promjenama, demografskim i drugim pitanjima. 

No, rat koji ponovno bjesni na našem kontinentu posebno nas snažno podsjeća na cijenu koju je Hrvatska, najodlučnije se odupirući agresoru, platila za vlastitu državnost. Oživljava u nama osjećaj duboke i trajne zahvalnosti koju dugujemo hrvatskim braniteljima i svima koji su se aktivno uključili u obranu Hrvatske, uz predvodničku ulogu prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana. Poziva nas da, održavajući živim sjećanje na sve žrtve i odricanja utkana u našu samostalnost, kod mlađih generacija njegujemo svijest o dragocjenosti slobode. Jer ne možemo i ne smijemo zaboraviti kako nam ona nije darovana, već se za nju bilo potrebno mukotrpno boriti. Zadržati tu iznimnu stečevinu i nadograditi ju novim postignućima zadaća je koja podrazumijeva i osobni doprinos svakog od nas. 

Svi smo, dakle, pozvani doprinijeti svekolikom boljitku naše Domovine. Dakako, posebnu odgovornost imaju oni kojima je povjereno upravljanje državom i zastupanje interesa njenih građana, što uključuje i zastupnice i zastupnike u Hrvatskom saboru, središnjem mjestu hrvatske demokracije. 

Afirmacija demokratskih vrijednosti poput mira, slobode, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, pluralizma, jednakosti i uključivosti osnažuje hrvatsko društvo. Naša je obveza nastaviti ih braniti te predano raditi na jačanju institucija, pravne izvjesnosti, socijalne osjetljivosti i okvira za nove gospodarske iskorake, gradeći tako bolju Hrvatsku za buduće generacije. Našu Domovinu izgrađujemo i promičući međusobno uvažavanje, uzajamno poštovanje, solidarnost i duh zajedništva. Politička odlučnost i ustrajni angažman na tom putu najbolja su potvrda da nam napredak i dobrobit svih hrvatskih građana, kao i svih pripadnika hrvatskog naroda bilo gdje u svijetu, uvijek mora biti na prvom mjestu.  

Svima stoga, još jednom, želim sretan Dan državnosti!“

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.