Predsjednik Milanović: Hrvatski je interes da BiH bude prostor stabilnosti i članica EU

Predsjednik Milanović: Hrvatski je interes da BiH bude prostor stabilnosti i članica EU

 „Zadovoljstvo mi je što nakon duže stanke imamo razgovore na najvišoj razini o ozbiljnim pitanjima. Situacija nije izvanredna, ali su ipak ozbiljna pitanja jer o njihovom rješavanju ovisi hoće li odnosi u budućnosti biti normalni, civilizirani te u interesu Hrvatske, a interes Hrvatske je da Bosna i Hercegovina bude prostor stabilnosti i članica Europske unije u razumnom roku koji ovisi prvenstveno o Bosni i Hercegovini“, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem koji danas boravi u radnom posjetu Hrvatskoj. 

„Prvenstveno sam došao u Hrvatsku da pošaljem poruku da je vrijeme da relaksiramo i unaprijedimo međudržavne veze između naše dvije države. Smatram kako je vrijeme da gradimo mostove prijateljstva jer građani Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine dobru surađuju i mislim da se i politički predstavnici naših dviju država trebaju ugledati na građane. Želim da unaprijedimo bilateralne odnose i da ih gradimo na principima suverene jednakosti, ravnopravnih odnosa, dijaloga. Oko nekih stvari se slažemo, oko nekih se ne slažemo, ali zato želimo intenzivirati dijalog i razgovarati o otvorenim pitanjima“, izjavio je član Predsjedništva BiH nakon sastanka.

 Bećirović je istaknuo da je Hrvatska za BiH vrlo važan vanjskotrgovinski partner budući da je ukupna trgovinska razmjena u 2022. godini iznosila dvije milijarde i 800 milijuna eura. „Zajednički je interes da ekonomsku suradnju dodatno intenziviramo, kako građana tako i gospodarstvenika“, kazao je Bećirović. Prema njegovim riječima, na sastanku su razgovarali i o sigurnosnoj situaciji u BiH, ali i regiji.

 „Ne krijem činjenicu da mi u BiH, nažalost, imamo jednog političara koji se transformirao iz političke u sigurnosnu prijetnju, riječ je o gospodinu Miloradu Dodiku. On mora biti zaustavljen u svojoj anti-Daytonskoj, antiustavnoj politici. Vrijeme je da to shvate u BiH i van nje. Bolje je da se to prevenira, nego da bude većih problema“, poručio je Bećirović i kazao kako BiH ima usvojene strateške i vanjskopolitičke ciljeve, a to su punopravno članstvo u EU i NATO-u, te dobra regionalna suradnja.

 Novinari su pitali predsjednika Milanovića kako komentira tvrdnje svog gosta da je Milorad Dodik sigurnosna prijetnja. „Milorad Dodik je sugovornik. Tko da bude sugovornik, ako ne netko tko je legitiman predstavnik tog naroda, jednog od tri konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini“, odgovorio je predsjednik Milanović. Pojasnio je kako smatra da u BiH nema novca, oružja i ljudi spremnih za ratovanje, ali ako toga bude, „bit ću zabrinut isto kao gospodin Bećirović“. „Ukoliko ih nema ili ih nema u značajnijoj mjeri, onda ću to smatrati njegovim neodgovornim ispadima“, dodao je Predsjednik. 

 Na pitanje bi li bilo primjerenije i bolje da su u posjet došla sva tri člana Predsjedništva BiH, predsjednik Milanović je rekao: „Problem je gospodin Komšić i način na koji je izabran. To je  perverzija i travestija volje biračkog tijela. To tako dalje ne bi smjelo ići. Nije bilo razumijevanja, volje i interesa da se to promijeni, a nije bilo ni pritiska od strane hrvatske države koji je u tom segmentu legitiman i potreban. Radi se o temeljnim pravima i u tome je problem“, rekao je predsjednik Milanović i zaključio kako se to može promijeniti da Hrvati u BiH budu predstavljeni na dostojanstven i realan način.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.