Božinović: Hrvatska je najčvršća točka zaustavljanja migracija

Božinović: Hrvatska je najčvršća točka zaustavljanja migracija

Hrvatska je postala jedna od najčvršćih točaka zaustavljanja ilegalnih migracija koje neće stati u narednom razdoblju, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na skupu Paneuropske unije. Božinović je sudjelovao na okruglom stolu Paneuropske unije povodom 10. godišnjice hrvatskog članstva u Europskoj uniji 1. srpnja ove godine. Riječ je o organizaciji osnovanoj 1923. godine manifestom "Paneuropa" plemića Richarda von Coudenhove-Kalergija u kojem je on izrazio ideju ujedinjene Europe. 
Ministar je na skupu, između ostalog, govorio o uspjesima hrvatskog članstva u EU, prednostima pridruživanja šengenskom prostoru i eurozoni, izgradnji Pelješkog mosta, Hrvatskoj kao energetskom čvorištu i situaciji u susjedstvu. 
Naglasio je kako Hrvatska danas kao članica šengenskog prostora ima veliku odgovornost radi sebe, ali i EU-a, jer pokriva najdulju vanjsku granicu saveza.

„Kao što vidimo iz medija na dnevnoj bazi, migracijski pritisak na Europu nije prestao, niti neće'', a Hrvatska se ulaskom u šengensku zonu pokazala jednom od „najčvršćih točaka” zaustavljanja ilegalnih migracija te je pokazala da „jedna manja država s velikim izazovom pred sobom može stvarati i davati osjećaj sigurnosti ostatku Europe”, rekao je ministar. 
Hrvatska policija na granici štiti "europsko zakonodavstvo, ljudska prava, ali i sigurnost Hrvatske i EU-a", rekao je. 
Božinović je kazao kako će to pitanje biti prisutno „u godinama, a možda i desetljećima pred nama” te kako je za to potreban paneuropski odgovor jer se nijedna zemlja ne može samostalno nositi s tim. 
Istaknuo je kako Hrvatska zbog svog geopolitičkog položaja ima interes i ulogu da se europske i demokratske vrijednosti te gospodarski razvoj šire i preko njenih granica, naglasivši pritom posebnu važnost razvoja BiH kao prijateljske zemlje. 
Ministar unutarnjih poslova, koji je na skup stigao u ime premijera Andreja Plenkovića, naglasio je kako je danas, gotovo deset godina nakon ulaska u Europsku uniju, svaki hrvatski građanin „uvjeren u prednosti i dobrobiti našeg članstva koje do izražaja dolazi u snažnom razvoju svih hrvatskih regija i krajeva”. 

Božinović još jednom pozvao na predaju oružja

U izjavi medijima, vezano uz recentne tragične događaje u Srbiji, ministar unutarnjih poslova se osvrnuo na akciju u kojoj je dosad predano više od 350 tisuća komada oružja i više od 6 milijuna komada streljiva.
Smatra da bi prevencija teških kaznenih djela kakva su se dogodila u Srbiji trebala biti u fokusu rada svih državnih institucija. 
Još je jednom pozvao sve koji imaju oružje koje nije prijavljeno da ga predaju, uz napomenu da je posjedovanje ilegalnog oružja kazneno djelo koje se kažnjava s tri godine zatvora.
''Moram reći da, prema našim analizama, kad policija i otkrije i uhiti počinitelje djela posjedovanja ilegalnog oružja - negdje između 90 i 95 posto takvih slučajeva biva uvjetno osuđeno. To po mišljenju policije zapravo ne postiže onu svrhu penalizacije'', poručio je ministar Božinović.
 
Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija u petak objavila kako koronavirus "više nije izvanredna globalna zdravstvena opasnost" te da treba "okončati proglašenje izvanrednog stanja za javno zdravlje", ministar Božinović najavio je kako će odluku o proglašenju kraja epidemije i ukidanja mjera u Hrvatskoj donijeti idući tjedan.

Izvor: Hina/HRT/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.