Grlić Radman na krunidbi zastupao Hrvatsku: Neka vladavina Charlesa III. nastavi dobre odnose s Hrvatskom

Grlić Radman na krunidbi zastupao Hrvatsku: Neka vladavina Charlesa III. nastavi dobre odnose s Hrvatskom

Predsjednik Zoran Milanović trebao je prisustvovati krunidbi Charlesa III., poručio je iz Londona ministar Girdan Grlić Radman koji je bio na toj ceremoniji umjesto šefa države. Službeni Pantovčak u petak je objavio da Milanović neće otputovati na krunidbu Charlesa III. zbog kvara na službenom zrakoplovu. Hrvatsku je stoga na krunidbi predstavljao šef hrvatske diplomacije koji se u London uputio redovnim komercijalnim letom. Grlić Radman na Facebooku je napisao da je mu je „osobita čast“ predstavljati Hrvatsku na ceremoniji krunidbe. „Uvjeren sam da će kralj Charles III. nastaviti održavati tradiciju britanske krune s dostojanstvom i predanošću. Neka njegova vladavina bude ispunjena uspjehom i nastavkom dobrih odnosa s Hrvatskom i hrvatskim narodom“, napisao je šef diplomacije. 
U objavi je spomenuo i činjenicu da je šukundjed kralja Charlesa III. bio Franz von Teck koji je rođen u Osijeku 1837. godine. 
Ministar je napisao kako je Osijek, koji je Charles III. posjetio 2016. sa suprugom Camillom, na njega ostavio „toliko duboki dojam da su upravo fotografiju snimljenu za vrijeme njihova posjeta odabrali za božićnu čestitku“.

Danas je u izjavi novinarima rekao da je “nedvojbeno” da je Milanović trebao doći na krunidbu te da predsjednik mora znati što su mu prioriteti.  “U Ustavu piše da predsjednik države predstavlja svoju državu u inozemstvu, a on to ne čini”, rekao je Grlić Radman i dodao da Milanović mora shvatiti što “zapravo predsjednik države radi”.  Ministar je rekao da je “uskočio” kako bi se spasila reputacija države te da je odmah rezervirao avionske karte komercijalnim letom nakon što ga je nazvao premijer.  
To “nije bio nikakav problem”, a komercijalnim letovima stiglo je još nekoliko predsjednika, rekao je šef diplomacije.  Dodao je da su na krunidbi bili “svi europski predsjednici” osim Milanovića. Grlić Radman je rekao da mu je na “brzoj reakciji” da sudjeluje na krunidbi umjesto predsjednika zahvalio i britanski veleposlanik u Hrvatskoj, “jer to njima puno znači”. 

Krunidba kralja Charlesa III. je bila i prigoda za bilateralne susrete i zastupanje nacionalnih interesa, poručio je ministar.  Kazao je da je u Londonu, između ostalih, razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom, predsjednicima Češke, Estonije, Latvije i Austrije te s vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.