Sjednica Vlade: Cilj porezne reforme je povećanje plaća

Sjednica Vlade: Cilj porezne reforme je povećanje plaća

Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković je istaknuo da je cilj najavljene porezne reforme povećanje plaća. Pozvao je na strpljenje dok na razini Vlade ne dođe do potpunog usuglašenja oko paketa te reforme, koji bi nakon javne rasprave trebao biti upućen u prvo čitanje u Sabor do ljetne stanke. "Svaki put do sada, svaka naša reforma koja god se poduzela, imala je kao posljedicu povećanje plaća i dodatno rasterećenje gospodarstva", ustvrdio je, ističući kako će se pritom voditi računa o položaju jedinica lokalne i područne samouprave. Današnja, 213. sjednica Vlade započela je minutom šutnje za bivšeg predsjednika hrvatske Vlade Nikicu Valentića, koji je jučer preminuo, kao i za žrtve masovne pucnjave u osnovnoj školi u Beogradu.

Nikica Valentić dao ogroman doprinos stvaranju samostalne i slobodne Hrvatske

Uputivši još jednom izraze sućuti obitelji Valentić, predsjednik Vlade Andrej Plenković je istaknuo da je Nikica Valentić svojim radom i djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj politici.
Podsjetio je da je bio predsjednik Vlade u vrijeme sudbonosnih dana Domovinskog rata. "Dao je ogroman doprinos stvaranju samostalne i slobodne Hrvatske kao političar, pravnik i gospodarstvenik", naglasio je Plenković.
Kazao je kako je u njegovom premijerkom mandatu donesen stabilizacijski program, uvedena hrvatska kuna i da je Hrvatska u to doba zbrinula ogroman broj izbjeglica i prognanika.

"Sutra ćemo biti na ispraćaju gospodina Valentića, a u ponedjeljak će se održati komemoracija", najavio je Plenković.

U Srbiji slučaj bez presedana, žalimo zbog gubitka velikog broja dječjih života

Premijer je uime Vlade izrazio sućut i predsjednici Vlade Srbije Ani Brnabić i obiteljima povodom masovne pucnjave u osnovnoj školi u Beogradu. Izrazio je izuzetnu žalost zbog gubitka velikog broja dječjih života u jednom slučaju bez presedana. Uputio je sućut i obiteljima poginulih, a ranjenima je poželio što brži oporavak.

Hvala braniteljima koji su dali svoj život za slobodu Hrvatske

Predsjednik Vlade od proteklih aktivnosti izdvojio je obilježavanje 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Bljesak" u Okučanima. "Prisjetili smo se 51 hrvatskog branitelja, koji su dali svoj život za slobodu Hrvatske" naglasio je.
Prisjetio se i 12 pripadnika vinkovačke Specijalne policije, koji su ubijeni u Borovu Selu 2. svibnja 1991, a na obilježavanju 32. obljetnice bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar obrane Mario Banožić. 

Vlada učinila značajne iskorake u poboljšanju materijalnih uvjeta i položaja radnika

Predsjednik Vlade se osvrnuo i na protekli Međunarodni praznik rada, istaknuvši kako je Vlada u proteklih sedam godina učinila značajne iskorake u poboljšanju zaštite prava i poboljšanja materijalnih uvjeta i položaja radnika.
"Podsjetit ću da smo kontinuirano i značajno dizali i iznos minimalne neto plaće s 331 euro na početku mandata 2016., koji je sada došao na 560 eura – to je 229 eura više, odnosno povećanje od 70 posto", naveo je predsjednik Vlade.

Dodao je i kako je prosječna neto plaća u veljači ove godine dosegla 1106 eura, dok je u 2016. bila 357 eura manja, što je porast za 48 posto. "Samo radi usporedbe, u razdoblju 2011. - 2015. plaće su porasle za svega 2,8 posto", ustvrdio je poručivši kako je povećanje plaće u mandatu njegove Vlade najbolji odgovor onima koji danas upućuju kritike na pitanje povećanja plaća.
"Na tom tragu, i sa željom da povećamo plaće našim građanima, radnicima, nastavit ćemo kao i do sada s novim krugom porezne reforme koja ima za cilj povećati plaće u Hrvatskoj", istaknuo je Plenković.Pozvao je na strpljenje dok na razini Vlade ne dođe do potpunog usuglašenja oko paketa te reforme, koji bi nakon javne rasprave trebao biti upućen u prvo čitanje u Sabor do ljetne stanke.

Cilj je te politike, naglasio je premijer, povećati plaće, a istodobno ne smanjivati mirovine i doprinose građana u mirovinski sustav.
"Svaki put do sada, svaka naša reforma koja god se poduzela, imala je kao posljedicu povećanje plaća i dodatno rasterećenje gospodarstva", ustvrdio je, ističući kako će se pritom voditi računa o položaju jedinica lokalne i područne samouprave.

Vatrogastvo smo ojačali institucionalno i financijski

U povodu obilježavanja Dana vatrogastva, premijer je naglasio da je puno toga učinjeno kroz koncept domovinske sigurnosti i povezivanja svih sastavnica, gdje vatrogastvo, kako je rekao, igra značajnu ulogu.
"Vatrogastvo smo ojačali institucionalno i financijski te tehnički opremili, rekao je, istaknuvši i pomoć drugim državama.

Do 30. lipnja u potpunosti ćemo iskoristiti sredstva Fonda solidarnosti

Dotaknuvši se procesa obnove, Plenković je izvijestio o današnjem sastanku s povjerenicom za kohezijsku politiku Elisom Ferreirom koja je zadužena za europski Fond solidarnosti."Ubrzava se dinamika apsorpcije sredstava od ukupno milijardu i tri milijuna eura – sada smo na 845 milijuna potrošenih eura. To znači da ćemo do roka 30. lipnja u potpunosti iskoristiti sredstva Fonda solidarnosti", naglasio je premijer.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.