Premijerova čestitka uz 1. svibnja, Međunarodni praznik rada

Premijerova čestitka uz 1. svibnja, Međunarodni praznik rada

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Međunarodnog praznika rada, u kojoj stoji:
 "Obilježavanje Međunarodnog praznika rada prigoda je da još jednom odamo priznanje hrvatskim radnicama i radnicima, bez čijeg požrtvovnog rada Hrvatska ne bi mogla ići naprijed ni ostvarivati svoje ciljeve. 
 
U sinergijskom djelovanju hrvatskih radnika i gospodarstva, uz niz zaštitnih mjera Vlade, Hrvatska je pokazala otpornost, snagu i učinkovitost u suočavanju s nizom kriza, čije su posljedice bile značajne. Pritom smo uspjeli očuvati radna mjesta i likvidnost poduzeća te ostvariti snažan gospodarski rast, uz najveći broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih od neovisnosti. Istodobno smo radili na realizaciji strateških postignuća. Članstvom u Schengenskom prostoru i europodručju naše smo gospodarstvo učinili snažnijim i otpornijim, a Hrvatsku pristupačnijom za strana ulaganja i turiste.
 
U svim mjerama koje poduzimamo u borbi protiv inflatornih pritisaka glavni prioritet će nam i dalje biti zaštita standarda građana, osobito najizloženijih skupina, te očuvanje socijalne  kohezije. Kontinuirano smo u mandatu ove Vlade radili na povećanju plaća i materijalnih prava radnika. Od početka našeg mandata 2016., minimalna neto plaća porasla je s 331 na 560 eura, odnosno za 229 eura, što je povećanje od 70%. Istodobno, prosječna neto plaća je u veljači prvi put premašila prag od 1100 eura odnosno dosegla 1106 eura. To znači da je danas 357 eura veća nego u listopadu 2016. (kad je iznosila 749 eura), odnosno porasla je za 48%, što je triput više od kumulativne inflacije u istom razdoblju. 
 
Stalnim i otvorenim dijalogom s našim socijalnim partnerima ostvarujemo iskorake u podizanju standarda i prava radnika. Novim poreznim rasterećenjima koje Vlada priprema osigurat ćemo prostor za dodatno podizanje plaća našim sugrađanima.
 
Ovogodišnji Međunarodni praznik rada dočekujemo i u okolnostima kada smo zakonskim putem regulirali rad nedjeljom, što će pridonijeti uravnoteženju profesionalnog i obiteljskog života, a istodobno omogućiti onima koji rade nedjeljom da budu adekvatno plaćeni.
 
Vlada će odlučno i odgovorno nastaviti s aktivnostima i reformama koje će poboljšati poslovno ozračje, produktivnost i rast hrvatskog gospodarstva, što će omogućiti još bolji i kvalitetniji život hrvatskih radnika.
 
Uime hrvatske Vlade i osobno svima od srca čestitam Međunarodni praznik rada!''
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.