Ne stišava se bura nakon smjene ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić

Ne stišava se bura nakon smjene ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić

Pljušte reakcije na navode Nacionala o razlogu odlaska šefice USKOK-a Vanje Marušić - prema kojima je nesreća njezina vozača samo "izvučena iz ladice". Iz tjednika tvrde da je pravi razlog osveta jer je dopustila da njezin nekadašnji zamjenik Vjekoslav Tolnaj Uredu europskog tužitelja dostavi korespondenciju Josipe Rimac i Gabrijele Žalac u kojoj se spominje AP.  Vlada je u priopćenju takvu tvrdnju nazvala neutemeljenom i nebuloznom.

Je li prometna nesreća vozača sada bivše ravnateljice USKOK-a pravi razlog njezine smjene ili prikrivanje - i danas se u javnosti raspravljalo.

SDP je organizirao okrugli stol o Regionalnom razvoju i reformi jedinica lokalne i regionalne samouprave. Predsjednik SDP-a tom je prigodom komentirao navode Nacionala.

- Ovdje se sve čini da se USKOK previše približio nekim ljudima i da je HDZ-ova bulumenta to odlučila zaustaviti. Jasno kao dan, rekao je Peđa Grbin.  

- To se mora raščistiti do kraja i ovog tjedna će se u Saboru održati sjednica Odbora za pravosuđe na kojoj ćemo tražiti da se održi tematska sjednica na koju će doći i glavna državna odvjetnica i bivša ravnateljica USKOK-a kako bi odgovorile na sva otvorena pitanja, najavio je.

S druge strane, Vlada u priopćenju poručuje, reciklira se nebulozna i lažna teza, a na interne odluke DORH-a izvršna vlast nema utjecaj.

- Pa svaki put bude naslovnica pa nakon toga zapravo ništa. Na Vladi je da radi, provodi odgovornu fiskalnu ekonomsku politiku i da svojim građanima osigura ono što može u ovoj krizi, kazala je Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade.

- Glavna državna odvjetnica je dala pojašnjenje, imala je medijski istup u kojem je pojasnila cijelu tu situaciju koja se dogodila unutar same kuće, unutar samog DORH-a i USKOK-a koji je sastavni dio državnog odvjetništva. Tako da sigurno predsjednik Vlade ne stoji iza toga i ne bavi se takvim stvarima, rekao je Oleg Butković. 

Iz platforme Možemo poručuju - premijer se i prije izravno obraćao DORH-u.

Čelnica Možemo! Sandra Benčić nije željela ulaziti u to je li premijer Plenković naredio smjenu ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić kazavši da na to pitanje treba odgovoriti sam premijer.

- Imao je problem s nekim od postupaka USKOK-a prema njegovim ministrima i o tome je javno govorio i znamo da su ga žuljala, kazala je Benčić u Saboru podsjetivši na uhićenje bivšeg ministra gospodarstva Darka Horvata.

- Na hapšenje Horvata doslovno je napao Zlatu Hrvoj-Šipek i DORH, izravno se obratio DORH-u i propitivao je li to baš bilo nužno da se njegov ministar vikendom ujutro uhiti i zašto za to nije znao, dodala je.

Oporba zahtijeva održavanje sjednice Odbora za pravosuđe na koju će pozvati i Marušić i Hrvoj-Šipek kako bi se sve razjasnilo. HDZ-ov Dražen Bošnjaković kaže - nema ništa protiv.

Izjave oporbenih zastupnika Željko Reinenaziva nebuloznima, te objašnjava zašto se nakon ostavke državna odvjetnica sastala s premijerom.

- Premijer valjda ima pravo doznati neke stvari koje znaju i novinari i mediji itd-, to mi se čini prilično logično, rekao je.

U međuvremenu Željka Mostečak vršiteljica je dužnosti, dok se ne raspiše natječaj za novu čelnu osobu USKOK-a.

 

Vlada odbacila tvrdnje Nacionala o smjeni ravnateljice USKOK-a


Priopćenjem se oglasila i Vlada. Navode kako je ta teza u potpunosti neutemeljna i netočna te da se u javnom prostoru reciklira nebulozna i lažna teza da je Vlada smijenila ili utjecala na razrješenje Vanje Marušić. Poručuju da je riječ o internoj stvari DORH-a na koju izvršna vlast nije imala nikakav utjecaj.

"Još jednom svjedočimo da se u javnom prostoru reciklira nebulozna i lažna teza da je Vlada smijenila ili utjecala na razrješenje gospođe Vanje Marušić s mjesta ravnateljice USKOK-a. Spomenuta teza je u potpunosti neutemeljena i netočna.

Ravnatelja USKOK-a imenuje Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske uz prethodno mišljenje ministra nadležnog za poslove pravosuđa te mišljenje Kolegija Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Gospođa Vanja Marušić imenovana je za ravnateljicu USKOK-a prvi puta u studenome 2018. godine u mandatu Dražena Jelenića te je ponovno imenovana u studenome 2022. godine u mandatu Zlate Hrvoj-Šipek i to oba puta uz pozitivno mišljenje ministra pravosuđa.

Razrješenje kao i razlozi za razrješenje ravnateljice USKOK-a u nadležnosti su Glavne državne odvjetnice. Radi se o internoj stvari DORH-a na koju izvršna vlast nije imala nikakav utjecaj te je s istom upoznata nakon što je gospođa Marušić, iz osobnih razloga, podnijela zahtjev za prestankom obnašanja dužnosti ravnateljice USKOK-a. Okolnosti razrješenja sadržane su u Izvješću koje je zaprimio ministar pravosuđa i uprave, o čemu je Glavna državna odvjetnica upoznala i predsjednika Vlade na sastanku 20. travnja.

Za razliku od političkih aktera koji šire ovakve konstrukcije te nerijetko vrše pritisak na rad pravosudnih tijela, stavljajući se u ulogu policajaca, tužitelja i sudaca, Vlada daje podršku samostalnom i neovisnom radu DORH-a i USKOK-a u borbi protiv korupcije i drugih oblika kriminaliteta", stoji u priopćenju Vlade RH.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/sdp-organizirao-okrugli-stol-o-regionalnom-razvoju-10735896

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.