Plenković o pozdravu ZDS i članstvu Ukrajine u NATO-u

PLENKOVIĆ

Nakon nekoliko godina u Jasenovcu se napokon održala jedinstvena komemoracija, a na njoj su bili među ostalima i čelni ljudi države, predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Premijer je dao izjavu novinarima nakon komemoracije.

Na početku se osvrnuo na komemoraciju.

- Po sedmi smo put u Jasenovcu, prisjećamo se 78. obljetnice proboja ustaškog logora. Prisjećamo se svih žrtava holokausta i svih žrtava totalitarnih režima. Nužno je govoriti o ovim temama, podsjećati na zločinački karakter NDH te upozoravati da se takvo nešto neće i ne smije nikada više ponoviti, poručio je. 

Ističe i sljedeće.

- Važno je da generiramo novu kulturu, kulturu dijaloga i jasnih osuda totalitarnih režima pod čijim su se vodstvom događale ovakve strahote kao u Jasenovcu.

Osvrnuo se i na pitanje zabrane ustaškog i drugih totalitarnih pozdrava te je odgovorio na pitanje zašto se to ne uvede u Kazneni zakon. 

- Mislim da je ta stvar i danas zabranjena i da smo s ovim samo povećali kazne koje će znatno odvratiti mnoge koji kane taj pozdrav koristiti. Svaki put idu kaznene prijave koje policija podnosi. 

Komentirao je i poruke Jensa Stoltenberga da Ukrajina mora postati članica NATO-a po hitnom postupku, a što nije jedinstveno stajalište svih zemalja koje su članice toga vojnog saveza.

- Hrvatska ima jasan stav. Podržava Ukrajinu kao žrtvu ruske agresije, mi smo se snažno zalagali za davanje kandidatskog statusa Ukrajini za članstvo u Europskoj uniji, znamo za njihove ambicije da budu članica NATO-a. Da su kojim slučajem bili ranije članica, onda vjerojatno do ovoga ne bi danas ni došlo. Pozicija cijeloga Saveza, pa i Hrvatske, jest da će jednom u perspektivi i to biti moguće.

- Ubrzani postupak ne može biti oko nijedne integracije. Mi Ukrajinu snažno podržavamo, potreban je konsenzus zemalja članica, taj će put trajati još neko vrijeme, ističe.  

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/plenkovic-u-jasenovcu-dao-izjavu-novinarima-10732103

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.