Predsjednik Milanović u Maruševcu: Opasnost za državu je pohlepa, a ne centralizacija

Predsjednik Milanović u Maruševcu: Opasnost za državu je pohlepa, a ne centralizacija

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u petak na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Maruševec na kojoj je, čestitajući Maruševčankama i Maruševčanima tridesetu godišnjicu Općine i blagdan svetog Jurja, govorio i o ustroju države. “Država u određenoj mjeri mora biti centralizirana bez obzira tko je na vlasti. Opasnost za državu nije centralizacija. Država mora financirati centralne funkcije. Najveći neprijatelj države nije centralizacija nego pohlepna i loša centralizacija“, istaknuo je.

 Nadalje, govoreći o Hrvatskoj u Europskoj uniji predsjednik Milanović rekao je: „Oprezno s entuzijazmom. Hrvatska se razvijala i ranije, nije nastala jučer. Hrvatska upravna tijela, organi, tradicija, uprave, sve osim vojske i diplomacije, postojalo je i '91. godine. Na velike političke odluke nemamo nikakvog utjecaja. Tu su velike države i  mali narodi, velike ideje i mali narodi. Mi smo mali narod, ali narod koji je stasao u posebnim okolnostima, koji je vodio rat pod embargom i nije mu nitko pomagao“.

 Poručio je da u odnosu s Europskom unijom moramo biti korektni, lojalni i pristojni, ali da moramo znati koji je hrvatski interes te da u provedbi tog interesa moramo biti vrlo čvrsti i uporni. „U protivnom nitko nas neće primijetiti i čuti. I zato svaki euro koji skupite je zlata vrijedan“ rekao je Predsjednik. 

 „Nismo nastali jučer. Ovdje se radilo ranije, stvaralo, gradilo. To nije radio režim, to ste radili vi, ovdašnji ljudi. I zato svaka čast Europi, ali mi moramo jako dobro znati što je naš interes. Ne dopustiti da nas se uvuče u svjetske kavge jer u njima nemamo snage sudjelovati i nemamo informacije, a svaki dobar gospodar želi znati što se događa u njegovom okruženju, želi biti informiran i želi naprosto živjeti“, zaključio je predsjednik Milanović. 

 Osim predsjednika Milanovića na svečanosti obilježavanja Dana Općine Maruševec govorili potpredsjednik Općinskog vijeća Općine Maruševec Marijan Fatiga, načelnik Općine Mario Klapša, potpredsjednik Skupštine Varaždinske županije i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora te su tim povodom uručena javna priznanja najzaslužnijim pojedincima za doprinos razvoju općine.

 Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.