Ministar obrane o pomoći Ukrajini: Pri razmatranju njihovih potreba, vodimo računa o obrambenim sposobnostima HV-a

Ministar obrane o pomoći Ukrajini: Pri razmatranju njihovih potreba, vodimo računa o obrambenim sposobnostima HV-a

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na 11. sastanku Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu koji je održan u Ramsteinu.

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sudjelovali su u petak 21. travnja 2023. na 11. sastanku Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu koji je održan u Ramsteinu u Saveznoj Republici Njemačkoj. Naime, uskoro će se navršiti prva godina održavanja sastanka Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu.

Sastanak je otvorio predsjedavajući ministar obrane SAD-a Lloyd J. Austin III. i zahvalio se svim sudionicima na dosadašnjem pružanju potpore Ukrajini te ih informirao o novim potrebama na terenu. Sudionicima se obratio i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg te putem VTC-a visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell.

Na sastanku je sudjelovao ministar obrane Ukrajine Oleksij Reznikov i obavijestio sudionike o aktualnoj situaciji na bojištu te iznova apelirao na pružanje pomoći Ukrajini u smislu prioritetnih potreba.

Ministar obrane Mario Banožić i u ovoj prigodi kazao je kako Republika Hrvatska prati potrebe ukrajinskih snaga te u skladu s time, ali i svojim zalihama na temelju Vladinih odluka, upućuje nužnu pomoć.

„Republika Hrvatska u različitim formatima kontinuirano sudjeluje u međunarodnim naporima sa svrhom podrške Ukrajini u suočavanju sa ruskom agresijom i obrani svojeg teritorijalnog integriteta i slobode“, rekao je ministar obrane Banožić i podsjetio kako je Vlada Republike Hrvatske podržavala Ukrajinu politički, financijski, materijalno i humanitarno od početka ruske agresije.

„Podršku Ukrajini pružat ćemo i dalje. Pri razmatranju potreba naših ukrajinskih partnera i sigurnosnih prioriteta, vodimo računa o interesima Republike Hrvatske kao i o obrambenim sposobnostima Hrvatske vojske. Nakon sastanka u Ukrajini, kolegi Reznikovu sam još jednom potvrdio neupitnu podršku i razumijevanje Vlade Republike Hrvatske“, poručio je ministar obrane Banožić.

Naime, nakon nedavnog posjeta predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra obrane Marija Banožića Ukrajini, ovaj sastanak još je jedna potvrda kako Republika Hrvatska uz ostale članice Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu sinkronizirano prati sigurnosnu situaciju u Ukrajini.

Ministri zemalja sudionica, kao i predstavnici Europske unije i NATO-a, razmijenili su informacije o najnovijim donacijama u obliku materijalne i humanitarne pomoći Ukrajini, ali i iznijeli planove za buduće donacije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.