Medicinske sestre i tehničari završili pregovore u Ministarstvu zdravstva

Medicinske sestre i tehničari završili pregovore u Ministarstvu zdravstva

Nakon dogovora s liječnicima, 10 posto veće plaće traže i medicinske sestre i tehničari. Ako se ne udovolji njihovim zahtjevima, i oni su spremni na štrajk. Danas su razgovarali s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

Sastanak s predstavnicima sindikata medicinskih sestara i tehničara bio je konstruktivan i dosta dugo je trajao, kazao je Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva. 

Govoreći o zakonu o radnopravnom statusu kako liječnika, tako i sestara, kazao je da prvo što rade je zakon o plaćama u javnim i državnim službama. Potom će se rješavati zakon o radnopravnom statusu liječnika.

Odgovarajući na pitanje hoće li plaće medicinskim sestrama i tehničarima porasti za 10%, kazao je da "u ovom trenutku to sigurno neće" te je pojasnio što će se učiniti.

Predsjednica sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak kazala je da je ministar pojasnio što znači radnopravni status medicinskih sestara i tehničara u odnosu na radnopravni status liječnika.


- Kako smo mi tražili jednaki radnopravni status kao i liječnici. U radnopravnom statusu za liječnike ministar je pojasnio da je kod premijera dogovoreno da će u tom radnopravnom statusu biti samo specifičnosti, a ne materijalna prava. Materijalna prava će ići kroz zakon o plaćama, izjavila je Prašnjak. 

Predsjednica sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak kaže kako povećanje od 3 posto nije dizanje koeficijenta.

- Oni se moraju dići također minimalno 10 posto, zato što 3 posto nije dizanje. Tri posto je vraćanje koeficijenta na razinu iz 2013. godine kad nam je tadašnja vlada skinula svima 3 posto, rekla je Prašnjak.

Posebna savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo Snježana Krpeta kaže da je problem u startnom koeficijentu za medicinske sestre.

- Sad na ovoj uredbi, ići će povećanje od 3 do 5 posto. Problem je ta startna plaća ili startni koeficijent za medicinske sestre, objasnila je Krpeta.

Samostalni sindikat zdravstva i Hrvatski sindikat medicinskih sestara poručili su u ponedjeljak da su spremni na prosvjede i štrajk ako se, nakon liječnika, i ostalim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima u javnozdravstvenom sustavu ne povećaju plaće za 10 posto.

- Liječnici su dobili sve, a mi momentalno nismo dobili ništa, rekla je tada Anica Prašnjak, čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Tri posto za sestre nije povećanje, nego vraćanje onog što im je oduzeto 2013.

Sestrinski sindikat traži da se i sestrama, isto kao i liječnicima, Uredbom o koeficijentima do 28. travnja povećaju plaće za 10 posto te da se i za njihovu profesiju donese zakon o radnopravnom statusu. Naime, porast plaća kroz Uredbu o koeficijentima i donošenje zakona o radnopravnom statusu liječnika prošloga je ponedjeljka liječničkim udrugama obećao sam premijer, no o drugim zdravstvenim radnicima nije bilo riječi.

I predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak najavljuje da će tražiti povećanje plaća za 10 posto za sve ostale radnike u zdravstvenom sustavu. Njegov sindikat ima 10.000 članova, zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, i Topoljnjak poručuje da su spremni na štrajk ako se ne ispune njihovi zahtjevi.

Smatra da je ministar Vili Beroš očito imao tajni sastanak s liječničkim udrugama i s njima dogovorio veće koeficijente za liječnike, mimo ostalih predstavnika zaposlenih u zdravstvu.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/medicinske-sestre-i-tehnicari-sastaju-se-s-predstavnicima-ministarstva-zdravstva-10728542

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.