Vlada: U tijeku je 270 projekata obnove javnih zgrada i 183 infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti 2,37 milijardi eura

Vlada: U tijeku je 270 projekata obnove javnih zgrada i 183 infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti 2,37 milijardi eura

U Hrvatski sabor upućen je Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim pristojbama, kojim se sve osobe s invaliditetom oslobađaju plaćanja sudskih pristojbi. Vlada je donijela i Odluku o upućivanju humanitarne pomoći Republici Uzbekistan donacijom 288.000 doza cjepiva protiv Covid-19. Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na 210. sjednici, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je o aktualnoj situaciji vezanoj uz potres.
Rekao je da se na području Banovine u procesu obnove i revitalizacije provode projekti vrijedni 623 milijuna eura.
Istaknuo je i kako je u nedjelju, 16. travnja, svečano otvorena novoizgrađena župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom, čiju je izgradnju i opremanje Vlada sufinancirala s više od milijun i 500 tisuća eura. i posvećena.

Kontinuirane aktivnosti za ravnomjeran razvoj Sisačko-moslavačke županije

Medved je izvijestio i da su prošlog tjedna Hrvatske vode predstavile radove na sanaciji klizišta na rijeci Uni i izgradnji obalne utvrde u mjestu Kuljani nedaleko od Dvora. Dodao je kako je vrijednost ovog projekta milijun i 400 tisuća eura, a financira se iz Fonda solidarnosti i preduvjet je Hrvatskim cestama za dogradnju i rekonstrukciju državne ceste prema Dvoru. 
Uz te aktivnosti, kazao je ministar, Hrvatske vode provode radove na sustavnoj sanaciji vrtača na području Banovine vrijedne više od milijun i 500 tisuća eura.
Podsjetio je da su Hrvatske vode u 2021. godini sanirale 6 vrlo rizičnih vrtača koje su ugrožavale stambene objekte, a naknadno je ugovorena sanacija još 102 vrtače na području Mečenćana i Borojevića, od kojih je 28 sanirano.

Naglasio je kako su Hrvatske vode dosad utrošile više od 37 milijuna eura i ugovorile radove u iznosu većem od 110 milijuna eura za aktivnosti zaštite od štetnog djelovanja voda i sustave obrane od poplava te korištenje voda i vodoopskrbne sustave. .
„Ove aktivnosti koje se provode sustavno i kontinuirano, dodatno osnažuju i podupiru naše zacrtane ciljeve ravnomjernog razvoja Sisačko-moslavačke županije, ali i potiču njezinu revitalizaciju i osiguravaju potrebnu sigurnost za sve stanovnike ove županije“, zaključio je Medved.

Obnova javnih zgrada i infrastrukture u punom jeku

Državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić govorio je o provedbi aktivnosti iz Fonda solidarnosti rekavši kako je obnova javnih zgrada i infrastrukture u punom jeku.
"Trenutno je završeno 616 projekata, od čega 258 projekata javne građevine i 68 infrastrukturnih projekata", rekao je Orlić.
Dodao je da je trenutno u izradi 270 projekata obnove javnih zgrada i 183 infrastrukturna projekta, ukupne vrijednosti 2 milijarde i 370 milijuna eura.

Sve osobe s invaliditetom ubuduće neće morati plaćati sudske pristojbe

U Hrvatski sabor upućen je Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim pristojbama kojim se sve osobe s invaliditetom oslobađaju plaćanja sudskih pristojbi .
Zakonom su propisana i oslobođenja od plaćanja pristojbi u postupcima pokrenutim na temelju pravomoćne sudske odluke o zaštiti kolektivnih interesa, a status osobe s invaliditetom dokazivati ​​će se ispravom nadležnog tijela umjesto isključivo ispravom. dokument Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.
Time je osobama s invaliditetom olakšano ostvarivanje prava na umanjenje sudskih pristojbi, dodao je.
Važeći zakon propisuje visinu vrijednosti predmeta spora koja se uzima u slučajevima neutvrđene vrijednosti predmeta spora, a sada, izmjenama, dodatno, radi zaštite prava potrošača, propisano je da u postupcima za odlučivanje o prethodnim pravnim stvarima u kojima se istovremeno ne traži povrat u prijašnje stanje, naknada štete ili bilo kakvo plaćanje, taj iznos ne može biti veći od 1.327,22 eura.
Izmjenama zakona novčani iznosi se usklađuju s uvođenjem eura kao službene valute.

Novi kriteriji za stambeno zbrinjavanje povratnika

S obzirom na porast cijena nekretnina i nemogućnost kupnje ponuđenih stanova po cijeni utvrđenoj važećom odlukom Vlade iz 2008. godine, donesena je Odluka kojom su utvrđeni novi kriteriji za kupnju stana u svrhu stambenog zbrinjavanja. povratnika bivših nositelja stanarskog prava u stanovima izvan područja posebne državne skrbi i potpomognutih područja, odnosno povećana je cijena kvadrata neto stambene površine.
Tako izračun ponuđene cijene kvadrata na obali može iznositi do 2350 eura (porast od 2000 eura), u velikim gradovima i Gradu Zagrebu do 2000 eura (porast od 1700 eura) , a u ostalim dijelovima Hrvatske može biti i do 1750 eura (porast od 1500 eura).

Javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju gotovih stanova izvan područja posebne državne skrbi i potpomognutih područja, temeljem iskazanih potreba Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, raspisuje Agencija za pravno Posredovanje u prometu i prometu nekretninama.

Subvencioniranje centralnog grijanja

Izmijenjena je i Odluka o utvrđivanju iznosa razlike jediničnih cijena za centralne toplinske sustave i zatvorene toplinske sustave u odnosu na konačne cijene isporučene toplinske energije.
Kako bi svi kupci toplinske energije za grijanje prostora i pripremu potrošne tople vode bili subvencionirani neovisno o priključku, te kako bi se nadoknadila razlika u cijeni svim krajnjim kupcima iste kategorije, izmijenjena Odluka uključuje subvencionirane troškove energije. za kupce na sustavima centralnog grijanja u Osijeku i Zagrebu.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg rekao je da postoje 72 kupca toplinske energije, uglavnom osnovne i srednje škole, fakulteti, bolnice, ali i druge javne ustanove.

Donacija cjepiva Uzbekistanu

Vlada je donijela i Odluku o upućivanju humanitarne pomoći Republici Uzbekistan donacijom 288.000 doza cjepiva protiv Covid-19.

Izvor: Vlada/Kina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.