Ministar Banožić sastao se s članovima Vojno diplomatskog zbora

Ministar Banožić sastao se s članovima Vojno diplomatskog zbora

 Ministar obrane Mario Banožić održao je u utorak 18. travnja 2023. godine u Ministarstvu obrane redoviti godišnji brifing s članovima Vojno diplomatskog zbora akreditiranim u Republici Hrvatskoj.

 Ministar Banožić u svom je izlaganju spomenuo važnost vojnih izaslanika i njihov doprinos u suradnji Ministarstva obrane i ministarstava drugih država. „Vaš posao je važan i odgovoran i pridonosi razvoju i jačanju svih oblika suradnje između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i ministarstava obrane vaših zemalja. Vi ste važna karika u izgradnji povjerenja i sigurnosti u međunarodnoj zajednici“, rekao je ministar Banožić.

 Ministar se osvrnuo na glavne značajke obrambene politike Republike Hravtske kao i međunarodne aktivnosti te naglasio da se Republika Hrvatska nastavlja potvrđivati kao vjerodostojna saveznica koja kontinuirano pridonosi operacijama, misijama i aktivnostima NATO-a i Europske unije. „Nastavit ćemo izgrađivati aktivan doprinos za odvraćanje i obranu i daljnje sudjelovanje u operacijama i misijama. Od našeg posljednjeg brifinga, Hrvatska je gotovo udvostručila doprinos i sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga“, kazao je ministar Banožić.

 Ministar Banožić u izlaganju o aktualnim projektima i postignućima u obrambenom resoru istaknuo je kako je proračun Ministarstva obrane najveći od vremena Domovinskog rata koji omogućuje daljnje ulaganje u modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske. „Radit ćemo i dalje na povećanju obrambenog proračuna s ciljem dostizanja dva posto BDP-a za ulaganje u Hrvatsku vojsku, od čega za modernizaciju i opremanje izdvajamo značajno više od smjernice NATO-a od 20 %.“, istaknuo je ministar Banožić spomenuvši neke od većih projekata, aviona Rafale, helikoptera Black Hawk, Bradley vozila i sustava protuzračne obrane. Također je spomenuo i dva glavna strateška dokumenta Ministarstva obrane; Dugoročni plan razvoja i Strategiju obrane kroz koje će biti razrađen daljnji smjer i proces razvoja, opremanja i modernizacije Hrvatske vojske.

U ime svih članova Vojno diplomatskog zbora na gostoprimstvu se zahvalio doajen Vojno diplomatskog zbora francuski vojni izaslanik pukovnik Amar Ouali te izrazio zadovoljstvo dobivenim informacijama.

 Godišnji brifing organizira se svake godine kao dio Plana međunarodne obrambene suradnje  između MORH-a i vojno-diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj i osim obraćanja ministra obrane uključuje i prezentacije ustrojstvenih cjelina MORH-a i OSRH.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.