Predsjednik Milanović: Korupcija je najveći problem u našoj zemlji

Predsjednik Milanović: Korupcija je najveći problem u našoj zemlji

„Korupcija je najveći problem u našoj zemlji. Što se tiče korupcije i javnog nepovjerenja u trošenje našeg novca, to je ključno pitanje, na njemu sve prolazi ili sve pada“,  rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović u Opatiji gdje je danas sudjelovao na svečanoj akademiji povodom 30. obljetnice Primorsko-goranske županije čije je vodstvo istaknuo kao primjer dobre prakse upravljanja. 

 S obzirom da se obilježavalo 30 godina od uspostave županije, predsjednik Milanović je ponovo govorio i o  teritorijalnom ustroju države. “Općine i gradovi svoju fiskalnu snagu i kapacitet jačaju, ona raste po raznim kriterijima, raste i zbog općeg blagostanja u državi, zbog većeg prenošenja ovlasti, zbog određene stope i ritma decentralizacije koju Hrvatska ima i koja može do određene mjere ići. Međutim, u jednom trenutku decentralizacija mora i stati jer Hrvatska je mala država s vrlo malo stanovnika“, rekao je. 

 Podsjećajući kako Hrvatska ima 20 županija i Grad Zagreb, predsjednik Milanović je pojasnio kako su i županije dobile vjetar u leđa s europskim sredstvima koja treba koristiti nemilice, kako je rekao, “maksimalno, koliko je moguće jer to je po meni smisao ulaska u Europsku uniju”. “Učiti od njih o onome u čemu su bolji od nas i istovremeno shvatiti u čemu smo mi bolji od drugih - to je za mene sva filozofija života u Europskoj uniji. Želim vam puno uspjeha u izvlačenju europskih sredstava jer to je naš novac i svaki euro koji ostane u nekom međuprostoru je propuštena šansa“, poručio je Predsjednik.

 Osvrnuo se predsjednik Milanović i na iseljavanje stanovništva o kojemu je prethodno govorio i župan. „Pad broja stanovnika je problem s kojim su se susrele i druge nove članice EU, problem od kojeg se nisu oporavile. A sve se te države u statistikama navode kao uspješne i kao dobri primjeri. Hrvatska, ovakva kakva je dizajnirana, 30 godina funkcionira. Iskustvo naše nacije, naše političke zajednice je solidno, ali skupo je plaćena cijena za sve ono što Hrvatska ima, užasno skupo. Jedini koji plaćaju višu cijenu su Ukrajinci, to sad vidimo u svom ovom hororu nevjerojatnosti i bešćutnosti koja nam se odvija pred očima. Hrvatska je prošla dug put i na tom putu ova županija i ovaj prostor - koji je zaokružen u svom povijesnom i identitetskom smislu - je jedan od odličnih primjera. Kao Istra, kao Međimurje i sve one županije kojima je bilo možda teže, ali su dale sve od sebe, nosile se sa izazovima i od naše zemlje radili ono što ona može biti - a to je ugodno mjesto za život“, kazao je Predsjednik te optimistično zaključio da će broj stanovnika u ovoj županiji sigurno rasti jer kako je rekao „ovo je poželjna županija, a mi ovdje u Hrvatskoj imamo idealne okolnosti za normalan, zdrav, siguran život.“

 Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici obratio se i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, koji je zajedno s predsjednikom skupštine Primorsko-goranske županije Markom Borasom Mandićem dobitnicima uručio županijske godišnje nagrade za 2022. godinu kao i nagradu Primorsko-goranske županije za životno djelo.

 Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.