Premijer: Vlada ne radi pritisak na pravosuđe te od drugih političkih aktera očekuje da se ponašaju isto

Premijer: Vlada ne radi pritisak na pravosuđe te od drugih političkih aktera očekuje da se ponašaju isto

"Vlada poštuje neovisnost i samostalnost pravosudnih tijela i dignitet sudaca. Vodimo računa o tome da se ne narušava ugled pravosuđa, ne kritiziramo pravomoćne presude, ne radimo pritisak na DORH pozivima na uhićenja, niti vrijeđamo pravosudne dužnosnike na profesionalnoj i osobnoj razini", poručio je premijer Plenković u uvodnom dijelu današnje sjednice Vlade. Naglasivši da članovi Vlade redovito upozoravaju i osuđuju takvu vrstu ponašanja koja nerijetko dolazi od predsjednika Republike i od oporbenih stranaka, pozvao je i predsjednika Vrhovnog suda da se, kada se javno očituje, osvrne i na retoriku onih koji zaista obezvređuju sudbenu vlast, doživljavaju je kao trećerazrednu i narušavaju njezin ugled u javnosti.

Otvarajući današnju, 208. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu. 
Osvrnuvši se na protekle Uskršnje blagdane, kazao je kako je Uskršnja poruka solidarnosti ključna u ovim godinama krize u kojima Vlada sve što čini, čini da bi održala socijalnu koheziju u hrvatskom društvu i pomogla onima kojima je najteže.
 
Čestitao je Uskrs i vjernicima koji ga slave po julijanskom kalendaru za koji dan, zaželjevši im da ga proslave u krugu najmilijih, miru i radosti. 
Jučer je u Hrvatskome saboru održano aktualno prijepodne, a članovi Vlade odgovarali su na pitanja pozicije i opozicije, predstavili aktivnosti po resorima i po nizu aktualnih političkih pitanja te naznačili temeljne političke ciljeve koji su ostvareni i najavili ključne ciljeve koje će ostvariti do kraja mandata, rekao je premijer Plenković. 
 
Premijer je jučer zastupnicima u Hrvatskom saboru podnio i izvješće o sastancima Europskog vijeća, održanim u veljači i ožujku. Na njima je Hrvatska prvi puta nastupila i kao članica Shcengenskog prostora i kao članica europodručja te Europskog stabilizacijskog mehanizma. Ključne teme bile su Ukrajina, gospodarstvo, konkurentnost, energetika, ekonomsko upravljanje, suzbijanje nezakonitih migracija te politika proširenja Europske unije.
 
Nema potrebe za bilo kakvim štrajkovima liječnika
 
Od važnijih tema od zadnje sjednice Vlade izdojio je i susret s predstavnicima liječničkih udruga, kazavši kako su na otvoren i konstruktivan način dogovoreni koraci koji će se poduzimati u nadolazećem razdoblju. 
"U okvirima mogućnosti koje imamo, vodeći računa o našem financijskom i ekonomskom položaju i pravima liječnika, napravit ćemo daljnje iskorake koji se odnose i na liječnike i na druge zdravstvene djelatnike", poručio je premijer i najavio da će uredbu o koeficijentima Ministarstvo zdravstva pripremiti do kraja travnja.
 
Naglasio je kako su sve pretpostavke tu da bilo kakvi štrajkovi liječnika nisu uopće potrebni, no to je na tijelima liječničkih sindikata, dodao je. 
Prošloga tjedna premijer Plenković u Rijeci je sudjelovao na svečanom isplovljavanju broda Scenic Eclipse II, izgrađen s ogromnim doprinosom brodogradilišta 3. maj kao podugovaratelja, za koji je Vlada dala jamstvo. 
Nakon što je prvi takav brod, najmoderniji kruzer na svijetu, napravljen u Uljaniku prije par godina, dodao je premijer, sada je drugi napravljen u 3. maju, i to tri mjeseca prije roka i u okviru proračuna.
 
"Radi se o sjajnom proizvodnu i dodatnoj vrijednosti hrvatskoj brodogradnji, koja dolazi u kontekstu svih aktivnosti koje smo zajedno s 3. majem radili u zadnje četiri godine", poručio je premijer Plenković.
 
Kontinuirana politika  potpore Hrvatima izvan Hrvatske
 
Na susretu s izaslanstvom Hrvatskog nogometnog saveza dogovoreno je da će Vlada ustupiti zemljište u Velikoj Gorici za izgradnju nogometnog kampa Hrvatske nogometne reprezentacije. Radi se o dobroj lokaciji blizu Zračne luke i autoputa, a premijer je kazao da je ovo nova dimenzija partnerstva Vlade i HNS-a, koji će uložiti u izgradnju kampa. Jučer je održan sastanak s izaslanstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, na čelu s Jasnom Vojnić.
 
"Naša politike potpore Hrvatima izvan Hrvatske, bilo da je riječ o Hrvatima u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnom narodu, bilo hrvatskim manjinama u nama bližim državama u susjedstvu ili Hrvatima diljem svijeta u dijaspori i iseljeništvu, je kontinuirana. Povećali smo za sto posto proračun Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske prije dvije godine", kazao je premijer Plenković. 
Podupiru se tako i brojni projekti u Srbiji, poput Hrvatske kuće u Subotici, koja je pred samom realizacijom, a u potpunosti ga je financirala hrvatska Vlada.

PVRH
 
Schengen i europodručje podigli prognoze rasta hrvatskog BDP-a
 
Od ostalih aktivnosti izdvojio je telefonsku sjednicu Vlade o maloprodajnim cijenama benzina, dizela i plavog dizela. 
Osvrnuo se i na revidirane prognoze rasta. Naime, od kad je postala članica europodručja i Schengenskog prostora, Hrvatska je dobila nekoliko revidiranih prognoza rasta. 
Prognoze Vlade, podsjetio je, bile su 0,7 posto rasta BDP-a u ovoj godini, nakon 6,3 u prošloj godini. Svjetska banka u siječnju nam je prognozirala rast od 0,8 posto, a u travnju je povećala te prognoze na 1,3 posto.
 
Europska komisija u veljači je prognozirala rast 1,2 posto, a Međunarodni monetarni fond 1,7 posto. 
"To sve skupa znači da su oni nešto optimističniji od prognoza koje smo mi sami projicirali. Vjerujemo da će se utjecaj članstva u Schengenskom prostoru i u europodručju zaista osjetiti na gospodarskom rastu koji će biti bolji od očekivanog unatoč usporavanju svjetske ekonomije u 2023.", kazao je premijer Plenković. 
Spomenuo je da je Hrvatska, prema podacima Eurostata, dosegla 73 posto razvijenosti Europske unije, podsjetivši da smo prije sedam godina bili tek na 61 posto.
 
Prema svim podacima očekujemo odličnu turističku sezonu
 

Što se tiče turizma, kazao je, svi podaci upućuju na to da će ova sezona biti bolja od prošle, ali i od 2019. godine, a već i podaci do 11. travnja govore da je ostvareno 6 posto više dolazaka i 20 posto više noćenja nego rekordne 2019. 
Osvrnuo se i na aktivnosti svih resora vezane uz pripremu za zajmove iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Podsjetio je da je do sada Hrvatskoj isplaćeno 2,2 milijarde eura bespovratnih sredstava, od 5,5 milijardi na raspolaganju. 
Na raspolaganju je još i 3,6 milijardi eura zajmova, a namjera je iskoristiti sav taj novac u svim sektorima – obrazovanju, obnovi, energetskoj učinkovitosti, vodoopskrbi, prometu, energetici i tako dalje.
 
Za razliku od predsjednika Republike i oporbenih stranaka, Vlada ne radi pritisak na pravosuđe niti obezvrjeđuje sudbenu vlast
 

Osvrnuo se i na teme koje se tiču sigurnosne situacije.Ponovno je osudio palež automobila sutkinje u Osijeku, istaknuvši da je policija već utvrdila i uhitila osobu koja je taj palež i pozdravivši brzu reakciju policije. 
"Vlada poštuje neovisnost i samostalnost pravosudnih tijela i dignitet sudaca. Vodimo računa o tome, kao izvršna vlast, da se ne narušava ugled pravosuđa, ne kritiziramo pravomoćne presude, ne radimo pritisak na DORH pozivima na uhićenja, niti vrijeđamo pravosudne dužnosnike na profesionalnoj i osobnoj razini", poručio je premijer Plenković.  
 
Naglasivši da članovi Vlade redovito upozoravaju i osuđuju takvu vrstu ponašanja koja nerijetko dolazi od predsjednika Republike i od oporbenih stranaka, pozvao je i predsjednika Vrhovnog suda da se, kada se javno očituje, osvrne i na retoriku onih koji zaista obezvređuju sudbenu vlast, doživljavaju je kao trećerazrednu i narušavaju njezin ugled u javnosti. 
"Ovo govorim da markiramo pozicije i da slušamo priopćenja koja po nama nisu utemeljena, a osobito kada sam se ja, kao predsjednik Vlade, vrlo jasno očitovao o ovoj temi u utorak navečer. Ako je to na Vrhovnom sudu propušteno, ili nije prinijeto pozornosti predsjedniku Vrhovnog suda, što je isto moguće, ja ponavljam da sam se uime cijele Vlade jasno očitovao o tome u utorak, a ministar pravosuđa jučer, a policija obavila svoj posao u ekspeditivnom roku", naglasio je premijer Plenković. 
Istaknuo je da Vlada ne radi niti pritisak na pravosuđe, niti kroz medije na DORH, niti na USKOK, niti na bili koju drugu instituciju te od drugih političkih aktera očekuje da se ponašaju isto u demokraciji.
 
Financijski i ekonomski osnaženi rješavamo pitanja koje su donosile ranije vlade u kriznim vremenima
 
Na kraju se osvrnuo na eksperimentalni program cjelodnevne škole, istaknuvši da se radi o dobrom projektu koji ima za cilj kroz jednosmjensku nastavu podići kvalitetu obrazovanja i njegovog ishoda na višu razinu, kako bi mladi bili konkurentniji na domaćem i međunarodnom tržištu rada. 
Od točaka s današnje sjednice izdvojio je izmjene Zakona o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima. 
Od 1. srpnja vraća se pet posto mirovina, a od 1. siječnja drugih 5 posto. Riječ je o ukupno 96 tisuća korisnika, među kojima je oko 63 tisuće hrvatskih branitelja i pripadnika HVO-a.
 
"Sada smo, ekonomski i financijski osnaženi, u stanju riješiti ova pitanja koja su ranije vlade donosile u kriznim vremenima", poručio je. 
Vlada će danas usvojiti i sporazum o financiranju nastavka realizacije projekta i opremanja nove zgrade Opće bolnice Anđelko Višić. 
Raniji župan je preuzeo financijske obaveze bez osiguravanja sredstava, pojasnio je premijer Plenković, a budući da Vlada želi dobro građanima Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, pronašla je način kako da pomogne u servisiranju tih kreditnih obveza, kako bi se otplatili dugovi i kako bi se bolnica u potpunosti opremila.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.