Banožić: Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem pokazala je da želi snažnu Hrvatsku vojsku

Banožić: Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem pokazala je da želi snažnu Hrvatsku vojsku

Nakon skoro dva desetljeća neulaganja u Hrvatsku vojsku, Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem pokazala je da želi snažnu Hrvatsku vojsku s ciljem odvraćanja, istaknuo je Banožić.

Ministar obrane Mario Banožić u srijedu 12. travnja 2023. godine na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru odgovorio je na pitanje saborskog zastupnika Ante Bačića na temu projekata nabave vrijednosti veće od pet milijuna eura, koje je saborski Odbor za obranu jednoglasno podržao te daljnjoj modernizaciji Hrvatske vojske i drugim radnjama radi daljnjeg unaprjeđenja obrambenog sustava.

U svom izlaganju ministar je naglasio: “Nakon skoro dva desetljeća neulaganja u Hrvatsku vojsku, Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem pokazala je da želi snažnu Hrvatsku vojsku s ciljem odvraćanja“.

Istaknuo je četiri važna projekta opremanja Hrvatske vojske suvremenim sredstvima, koji su predstavljeni saborskom Odboru za obranu: nabavu protuoklopnih vođenih raketnih sustava SPIKE LR velikog dometa, nabavu 30 dodatnih borbenih oklopnih vozila Patria, modernizaciju radarskog sustava AN/FPS-117 i nadogradnju borbenog komunikacijskog sustava HRZ-a te nabavu RIB brodica za pomorske operacije.

Vezano za projekt nabave SPIKE raketa, vrijednog 11,5 milijuna eura, ministar je rekao kako će SPIKE rakete Hrvatskoj vojsci omogućiti uništavanje oklopne sile na više od 3000 metara te Hrvatskoj vojsci osigurati dugo željenu sposobnost i kako će to biti samo jedan rod protuoklopnih sustava koji će HV imati.

"To omogućuje jačanje i drugih sposobnosti koje imamo i kao NATO članica, koju ćemo jasno povezivati s našim partnerima u okviru zajedničkih vježbi i operacija", nastavio je Banožić.

Ministar je također naglasio važnost nabave 30 dodatnih borbenih oklopnih vozila Patria, u vrijednosti 158 milijuna eura, od kojih će 27 imati integrirane topove, a  jedan dio njih služit će kao logistička sanitarna vozila. Govorio je i o prošlogodišnjoj  nabavi 67 vozila Bradley, koji će biti na raspolaganju Hrvatskoj vojsci s ciljem formiranja srednje pješačke brigade.

„Kombinacija Bradleya i Patria će biti ono što će podići sposobnosti brigade unutar Hrvatske vojske“, istaknuo je Banožić.

Nastavak opremanja dodatnim vozilima Patria i sustavom SPIKE važan je radi dostizanja pune operativne sposobnosti za protuoklopnu borbu i dostizanje NATO Ciljeva sposobnosti.

Vezano za modernizaciju radarskog sustava FPS 117 i nadogradnju borbenog komunikacijskog sustava HRZ-a, ministar je naglasio kako će se kroz radarski sustav  FP 117 stvoriti  integracija VBA Rafale, sustava kratkog dometa te sustava srednjeg dometa, čija je nabava planirana, a o čemu će Odbor za obranu pravovremeno biti obaviješten.

„Nakon pada drona jasno smo pokazali cilj, a to je zaštita hrvatskog neba kombinirajući nabavu višenamjenskih borbenih aviona Rafale, PZO sustava kratkoga dometa Mistral, koji će kroz radarski sustav  FP 117 stvoriti jednu integraciju VBA Rafale, sustava kratkog dometa, a isto tako i srednjeg dometa, čiju nabavu planiramo do kraja ove godine“, rekao je.

Osvrnuvši se na modernizaciju radarskog sustava FPS 117 i nadogradnju borbenog komunikacijskog sustava HRZ-a ministar je naglasio kako su to iznimno važni projekti te jedan od prioriteta opremanja i modernizacije HRZ-a, radi razvijanja ključnih sposobnosti motrenja zračnog prostora i zapovijedanja.

Na kraju, ministar je rekao kako RIB brodice kojima se oprema Zapovjedništvo specijalnih snaga i koje su donacija SAD-a, pridonijet će provedbi pomorskih operacija na taktičkoj razini te dostizanju zahtjeva Razmjestive sposobnosti specijalnih snaga.
  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.