Premijer Plenković primit će premijera Kraljevine Španjolske Sáncheza, hoće li konačno dogovoriti i direktan let Zagreb-Madrid

Premijer Plenković primit će premijera Kraljevine Španjolske Sáncheza, hoće li konačno dogovoriti i direktan let Zagreb-Madrid

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primit će predsjednika Vlade Kraljevine Španjolske Pedra Sáncheza, koji će boraviti u radnom posjetu Hrvatskoj, u četvrtak, 16. veljače. Španjolski premijer predstavit će mu prioritete španjolskog predsjedanja Europskom unijom koje nastupa u srpnju. 

 Uz predsjednika Vlade bit će ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Premijeri Hrvatske i Španjolske, Plenković i Sánchez, prošle godine sastali su se u Madridu te poslali poruku europskoga jedinstva u pitanju osude ruske agresije na Ukrajinu, istaknuvši i potrebu zajedničkog, europskog odgovora na probleme nastale zbog rasta cijena energenata, koji predstavlja ugrozu za gospodarski rast i energetsku sigurnost Europe. Razgovarali su i o daljnjem jačanju bilateralne suradnje između dvije zemlje koje ovih dana obilježavaju 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa. Bilo je riječi i o padu bespilotne letjelice u Zagrebu, koji je ocijenjen kao ozbiljan incident koji se mogao dogoditi u bilo kojem drugom glavnom gradu članica Europske unije. 

Nakon završetka sastanka dvojica predsjednika vlada održala su zajedničku press konferenciju. Premijer Sánchez je tada istaknuo da posjet hrvatskoga premijera Madridu dolazi u danima izrazito važnim za sve europske dužnosnike, kao i u trenutku u kojem se obilježava 30. obljetnica diplomatskih odnosa Hrvatske i Španjolske. 
Dodao je kako je on boravio u službenom posjetu Zagrebu u listopadu 2021. godine te je i tada naglašena želja za daljnjim jačanjem bilateralnih odnosa.U hrvatskom je izaslanstvu, istaknuo je španjolski premijer, i ministar znanosti i obrazovanja te su potpisali i niz važnih sporazuma koji će omogućiti povezivanje instituta koji se bave nuklearnom fuzijom.

U međuvremenu zaredali su posjeti na državnoj razini - posjet predsjednika Milanovića Madridu, dolazak kralja i kraljice u Zagreb.

Jedno od dosad neriješenih pitanja na koja upozoravaju i hrvatski građani je nepostojanje direktnog leta Zagreb - Madrid, pa bi se jedan od razgovora nadaju se mogao odnositi i na tu problematiku i bolje prometno povezivanje dviju zemalja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.